Herstel beurs Tokio na groot verlies

AMSTERDAM, 23 JUNI. De effectenbeurs van Tokio herstelde zich vanmorgen van het enorme verlies van gisteren. Het Nikkei-225-gemiddelde steeg met 185,77 punten ofwel 1,15 procent tot 16.106,99 punten. Maar de onzekerheid over mogelijke verdere koersdalingen blijft de stemming in Tokio overheersen.

De Nikkei kelderde gisteren met 3,8 procent tot het laagste punt sinds oktober 1986. Het herstel van de koersen trad vandaag in Tokio op tijdens de middaghandel. De beurshandelaren putten er moed uit dat de koersen eerder op de dag niet veel verder weg waren gegleden.

De Japanse minister van Financiën Tsutomu Hata kalmeerde vanochtend de gemoederen door mee te delen dat nog voor de ontmoeting van de zeven grootste industrielanden volgende maand inzicht zal worden gegeven in een binnenlands herstelplan. In dit plan worden bovenop de bestaande begroting middelen vrijgemaakt voor de uitvoering van openbare werken om de economie een stimulans te geven. In Japan wordt de matig draaiende economie als belangrijkste reden gezien voor de slechte gang van zaken op de effectenbeurs van de laatste tijd.

De daling van de koersen in Tokio zorgde gisteren aanvankelijk voor een forse koersdaling van meer dan dertig punten van het Dow Jones gemiddelde in New York. Maar koopjesjagers gingen op de lagere koersniveau weer over tot aankopen. De Dow sloot uiteindelijk 4,55 punten lager op 3.280,80. Maar nog steeds dreigt een massale verkoop in New York, aldus marktvorsers.

Het effect van de stemming in Tokio op het koersverloop op Wall Street is voorlopig beperkt. Belangrijker is de omslag van de stemming onder Amerikaanse beleggers, zo valt te beluisteren in bankkringen. Beleggers waren eerder dit jaar geneigd het economisch herstel in de VS te overschatten. Op het moment bestaat de neiging de tekenen die duiden op herstel te onderschatten. Een teken aan de wand is dat steeds minder geld uit deposito naar de aandelenmarkt vloeit.

Op de Amsterdamse effectenbeurs gebeurde vandaag weinig. De EOE-index, die gisteren sloot op 304,50 punten, was omstreeks het middaguur circa een halve punt lager. Alleen de lagere dollar zorgde voor een lichte koersdaling bij de internationals die een groot deel van hun inkomsten in dollar ontvangen.