Denen gaan straat op in Kopenhagen

KOPENHAGEN/GOTENBURG, 23 JUNI. Kopenhagen vierde feest nadat de Deense ploeg in Gothenburg de EK-finale had bereikt. Onmiddellijk na de beslissende strafschop van Kim Christofte tegen Oranje barstte het feestgedruis los in de straten van de binnenstad en ging op de Dannebrog de nationale vlag omhoog.

Honderden voetbalsupporters, die zich verzameld hadden in het koopcentrum Ströget, maakten op het plein een hossende rondedans. Toeterende auto's en uitgelaten jongeren maakten het beeld compleet. Duizenden Denen, die in Gothenburg de wedstrijd hadden bijgewoond, belden naar huis. Het gevolg was dat alle telefoonlijnen tussen beide landen volledig geblokkeerd raakten.

De Deense voetballers vierden tot diep in de nacht in hun trainingskamp de plaatsing voor de finale. Bondscoach Richard Möller-Nielsen vergat in het feestgedruis echter niet het Nederlands elftal te complimenteren. “Nederland heeft bij dit EK prachtige dingen laten zien. Dat we in de verlenging overeind bleven was niet onwaarschijnlijk. Ik wist wel dat we voorin niet meer de extra kracht hadden om nog een doelpunt te maken. Maar ik was er ook van overtuigd dat onze verdediging in staat was overeind te blijven.” Möller-Nielsen was met een gerust gevoel aan de strafschoppen begonnen. “Ik had vertrouwen in de kwaliteit van onze doelman.”

De Duitsers, vrijdag tegenstander van Denemarken in de eindstrijd, spraken van een grote verrassing. Ze hadden helemaal gerekend op “een droomfinale” tegen Nederland. “De Denen hebben met hun hart gespeeld”, aldus bondscoach Berti Vogts. Hij verwacht zeker geen makkelijke wedstrijd. “Maar we hebben wel een dag meer rust dan de Denen.”