Demonstraties

Burgemeester Odon Elorza van San Sebastian heeft een demonstratieverbod afgekondigd.

Twee weken voor het begin van de Ronde van Frankrijk zijn op openbare gebouwen in de Baskische stad affiches geplakt met de tekst "Deze stad is noch Spanje, noch Frankrijk'. De plakkaten zijn ondertekend door de oppositiepartij Herri Batasuna, die manifestaties heeft aangekondigd. Afgelopen weekeinde gaf de plaatselijke organisatie een persconferentie bij de aankomst van een etappe van de Bicicleta Vasca. “Al het mogelijke is gedaan de veiligheid van de Tourkaravaan tijdens het vijf dagen durende verblijf te garanderen”, zei een perschef. “We staan daar garant voor. Een groot probleem vormt evenwel de politie.” Het Baskenland heeft een eigen politiekorps, de zogenaamde Rode Baretten. Aangezien de Ronde van Frankrijk als een nationale aangelegenheid wordt beschouwd wil de overheid de nationale politie inschakelen, maar de Baskische politie gaat daar niet mee akkoord.