Blokkade van Parijs geeft nauwelijks problemen

PARIJS, 23 JUNI. Honderden Franse boeren hebben vanochtend met tractoren en andere voertuigen belangrijke toegangswegen naar Parijs tijdelijk geblokkeerd uit protest tegen de nieuwe Europese landbouwpolitiek. Maar door ingrijpen van de politie bleef de hinder voor het verkeer beperkt tot enkele files en opstoppingen. Tegen het eind van de ochtend waren er nog twaalf barricades, de meeste op ruime afstand van de hoofdstad.

De "blokkade van Parijs', die met veel publiciteit werd aangekondigd, was georganiseerd door "Coordination rurale', een niet-politieke organisatie van boeren die zijn gekant tegen de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid waarover de twaalf EG-landen het vorige maand eens werden. De actie was verboden door de minister van binnenlandse zaken, Paul Quilès, die vanochtend vroeg al verklaarde dat de actie was mislukt.

Op enkele plaatsen is het ingrijpen van de politie gepaard gegaan met incidenten. Boeren die de politie bekogelden met stenen en flessen, werden met traangas verdreven.

Volgens Coordination rurale waren 130 tractoren en driehonderd andere voertuigen bij de blokkades betrokken. De organisatie sprak van een succes hoewel ze eerder had gezegd dat 2.500 tractoren zouden worden ingezet.

Elders in Frankrijk waren ook blokkade-acties, opgezet door leden van de FNSEA, de grootste Franse landbouworganisatie en het CNJA, het centrum van jonge boeren. Nabij Poitiers werden vier belangrijke toegangswegen geblokkeerd. De twee grote organisaties leken hiermee het initiatief te willen herwinnen op Coordination rurale.