Betoger Oost-Timor krijgt 15 jaar cel

JAKARTA, 23 JUNI. Een Indonesische rechtbank in de Oosttimorese hoofdstad Dili heeft gisteren de 41-jarige Francisco Miranda Branco wegens “ondermijnende activiteiten” veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.

Hij had afgelopen november een protestmars tegen de Indonesische bezetting aangevoerd, die op weg was naar het Santa Cruzkerkhof in Dili. De Oosttimorezen wilden daar twee in oktober door de Indonesiërs gedode onafhankelijkheidsstrijders herdenken. Indonesische troepen openden het vuur op de demonstranten en doodden 180 mensen. De rechter beschuldigde Miranda Branco van steun aan het Revolutionaire Front van het Onafhankelijke Oost-Timor (Fretelin). Een andere rechtbank in Dili veroordeelde Bonifácio Barreto tot twintig maanden gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de rellen van afgelopen oktober. Indonesië bezette de voormalige Portugese kolonie in 1975 en annexeerde deze in 1976. (Reuter, AP)