Betalingsuitstel voor GOS-staten verlengd

PARIJS/MOSKOU, 23 JUNI. De belangrijkste crediteuren hebben het moratorium op de afbetaling van de buitenlandse schuld van de voormalige Sovjet-republieken met drie maanden verlengd tot 30 september. Dit staat in een vandaag uitgegeven communiqué van de Club van Parijs, een informele groep van Westerse landen die deze week bijeenkwam om het schuldenvraagstuk te bespreken.

De schuld aan Westerse landen bedraagt een derde van de totale schuld (ca. 75 miljard dollar) van de republieken van het GOS. De rest van de schuld betreft de particuliere sector, waaronder banken.

De achttien kredietgevende landen zeiden “verheugd” te zijn over het toenemende contact tussen het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de schuldenlanden in de voormalige Sovjet-Unie. Onder de kredietverschaffers zijn behalve enkele Europese landen, waaronder Nederland, ook de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Het duurt circa twee jaar voordat de binnenlandse olie- en gasprijzen zijn genormaliseerd op wereldhandelsniveau. Dit heeft de Russische premier Yegor Gaidar gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst met Amerikaanse ondernemers in Moskou. Zowel het IMF als het Westen heeft er bij Rusland op aangedrongen om zijn prijscontrole op benzine zo snel mogelijk los te laten, ondanks waarschuwingen van president Jeltsin dat een plotselinge prijsverhoging de inflatie in de hand werkt. Gaidar zei de exporttarieven te verhogen om te voorkomen dat Russische ondernemers op de binnenlandse markt goedkope olie inslaan om die op de buitenlandse markt tegen hogere prijzen te verkopen.(AFP, Reuter)