Andersen breekt knieschijf

ROTTERDAM, 23 JUNI. Henrik Andersen heeft gisteravond in EK-halve finale tussen Nederland en Denemarken zijn knieschijf gebroken. Hij zal vandaag in Kopenhagen worden geopereerd. De 27-jarige Deense voetballer raakte in de 69e minuut geblesseerd, verliet per brancard het veld en werd direct naar een ziekenhuis in Gothenburg vervoerd. Het herstel van een gebroken knieschijf kost drie tot zes maanden.

Bij een botsing met Van Basten pinde de schoenzool van de Nederlandse aanvaller de voet van Andersen vast op de grasmat in het Deense strafschopgebied. De Deen viel onder het gewicht van Van Basten. Daarbij verdraaide hij zijn knie en brak hij zijn knieschijf. Andersen zat minutenlang op het veld. Zijn Deense ploeggenoten hielden hun handen voor zijn ogen om hem te beschermen tegen de aanblik van zijn uit het vel puilende knieschijf.

Andersen speelt in Duitsland bij FC Köln. Daarvoor kwam hij drie seizoenen uit voor Anderlecht. Bij die Belgische club leefde hij in onmin met trainer Aad de Mos. Hij werd in juni 1990 voor 4,5 miljoen gulden verkocht.

De Deense bondscoach Richard Möller-Nielsen vertelde dat zijn verdediger het einde van de wedstrijd niet had meegemaakt. “Hij is onmiddellijk naar een ziekenhuis in Gothenburg gebracht.” Andersen zou de finale van vrijdag tegen Duitsland ook zonder het ongeluk niet hebben kunnen meemaken, omdat hij in het duel met Nederland zijn tweede gele kaart kreeg. Dat houdt een automatische schorsing van één wedstrijd in.

John Sivebaek (AS Monaco) raakte gisteravond geblesseerd aan zijn dijbeen. Hij moest de wedstrijd en de verlenging uitspelen omdat Denemarken al twee maal gewisseld had. Brian Laudrup was in de eerste helft al het slachtoffer geworden van een tackle van Jan Wouters, zijn clubgenoot bij de Duitse club Bayern München. Hij maakte in de 57ste minuut plaats voor ex-Feyenoorder Lars Elstrup. Zowel Sivebaek als Laudrup verwacht op tijd hersteld te zijn om vrijdagavond de finale te kunnen spelen.

Foto: Henrik Andersen schreeuwt het uit als hij zijn gehavende knie ziet na een botsing met Van Basten. (Foto Michael Kooren)