Winst Europa Cup honkbal kost geld

ROTTERDAM, 22 JUNI. Het is Levi's Neptunus toch niet gelukt de Europese honkbalbeker te veroveren. Ondanks de zeer gunstige uitgangspositie van de Rotterdammers werd twee keer in de finale met 5-2 en 9-7 verloren van Cari Parma. De Italiaanse koploper in de competitie nam daarmee voor de tiende keer de beker mee naar huis.

Ook Mr. Cocker/HCAW uit Bussum is in de finale van het Europa Cup II-toernooi twee keer onderuitgegaan. HCAW stond er eveneens rooskleurig voor door zaterdag de Italiaanse bekerhouder Mediolanum Milan in zeven innings met 12-2 van het veld te vegen. Gisteren stelde de Italiaanse ploeg orde op zaken en versloeg de Bussummers met 2-0 en 7-6. De ploeg uit Milaan won drie keer eerder de Europa Cup I en veroverde voor de tweede keer de Europa Cup II.

Neptunus ging gisteren de finale in na een perfect verlopen toernooi. Ongeslagen. Bekerhouder Scac Nettuno werd in acht innings met 13-2 verslagen. De Italiaanse ploeg uit de buurt van Rome werd daarmee zelfs buiten de finale gehouden.

Maar Parma, dat gisteren met een verloren partij (4-0 tegen Neptunus) aan de "best of three' begon had heuveltroef Jon Lazorko achter de hand gehouden. Een voormalige prof uit de Amerika die vijf jaar voor de Minnesota Twins heeft gespeeld. Hij bleek voor de Rotterdammers onbespeelbaar.

“Hij heeft ons ook de das omgedaan”, aldus Neptunus-coach Charles Urbanus. “Hij maakte precies het verschil uit tussen hun ploeg en de onze. Een startrondewerper met zoveel ervaring kunnen wij niet betalen. De Parma wordt, geloof ik, voor 1 miljoen gulden gesponsord. Maar ook al zouden wij het wel kunnen betalen, dan nog vraag je je af of dat wel verstandig is. Voor het spelen in de Nederlandse competitie hebben wij voldoende werpers, maar voor een week om de Europa Cup te spelen komen wij er een te kort. Het is dus een keuze. Niettemin heeft onze ploeg boven verwachting een voortreffelijk toernooi gedraaid.”

Maar hoe goed Neptunus ook gepresteerd heeft, het blijft vreemd om 80.000 gulden aan sponsorgeld te steken in een toernooi waarvan je weet dat de Nederlandse vertegenwoordigers te weinig topwerpers in huis hebben.

Voor Jan de Vos, topsportcoördinator van de KNBSB, is dat dan ook de reden om per 1 augustus bij de honkbalbond op te stappen. “Ik mis bij de KNBSB een goed topsportklimaat. Clubs neem ik dat gemis helemaal niet kwalijk. Het is best moeilijk om binnen een kleine sport met weinig beoefenaren en weinig publiek een topsportbeleid te voeren. Je bent vaak al blij als je de touwtjes aan elkaar kunt knopen. Maar de bond hoort het goede voorbeeld te geven. Als je eenmaal voor Oranje wordt geselecteerd moet je bij jezelf denken: wat prima is dat daar allemaal geregeld. Maar het tegendeel is waar.”

“Bij de KNBSB lopen wij tien jaar achter bij een goed topsportklimaat”, zegt De Vos. “Wat is er in die tijd niet allemaal misgelopen. Een voorzitter die tussentijds vertrok, ruzie met clubs, ruzie met een organisatie die voor reclame en sponsoring zou zorgen en natuurlijk de naweeën van het echec van het wereldkampioenschap in Nederland dat de bond tonnen heeft gekost. Daar heeft men de handen aan vol. Veel bondsbestuurders delen bovendien mijn mening niet om een beter klimaat te creëren, zodat wij ook een voorbeeld voor de clubs kunnen zijn. Ik ben medeverantwoordelijk geweest om daar verandering in te brengen. Maar ondanks een 80-urige werkweek heb ik maar een paar kleine dingen kunnen veranderen en dat is heel frustrerend.”

    • Joop Köhler