VN-helikopter beschoten in Cambodja met kalasjnikovs

PHNOM PENH/TOKIO, 22 JUNI. Aan de vooravond van een conferentie in Tokio over hulp voor het door oorlog geteisterde Cambodja is gisteren boven Cambodja zelf een helikopter van de Verenigde Naties beschoten.

Het incident met een MI-8 helikopter van Russische makelij deed zich voor in het noorden van de provincie Kompong Thom ten noorden van Phnom Penh, waar regeringstroepen tegenover strijders van de Rode Khmer staan. Sinds eind februari is het hier herhaaldelijk tot gevechten gekomen. De helikopter, die als gevolg van slecht weer was gedwongen om laag te vliegen, werd geraakt door kogels uit een of meer kalasjnikov-geweren, waarmee beide kanten zijn uitgerust. De co-piloot van het toestel raakte licht gewond, maar de bemanning slaagde er toch in de helikopter veilig aan de grond in Phom Penh te zetten. De VN heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het incident.

In Tokio is vandaag een conferentie begonnen over de hulp bij de wederopbouw van Cambodja na dertien jaar oorlog. De speciale VN-gezant voor Cambodja, de Japanner Yasushi Akashi, riep de Rode Khmer op zich te laten ontwapenen. De leider van de Rode Khmer, Khieu Sampan liet zich pas op het laatste moment onder zware politieke druk overreden om deel te nemen aan het overleg in Tokio. (Reuter, AP, UPI)