Toenemend geweld in Zuid-Egypte

KAIRO, 22 JUNI. Extremistische moslims hebben sinds vrijdag verscheidene gewelddadige incidenten uitgelokt tegen christenen en politie in Zuid-Egypte. Minister van binnenlandse zaken Abdel-Halim Moussa heeft tegelijk opgeroepen tot hardere wetgeving om de ongekende golf van politiek extremisme het hoofd te bieden.

De problemen begonnen toen een groep van ongeveer 200 fundamentalisten vrijdag optrok in de richting van woningen en winkels van kopten in de stad Dayrut. De politie kwam tussenbeide en schoot hun leider, Arafa Mahmud Darwish, en zijn plaatsvervanger dood. De volgende dag kwamen de extremisten terug, en doodden een koptische apotheker en een handelaar en verwondden drie kopten die op de trein stonden te wachten. Ook werd een politieman gedood, aldus de semi-officiële krant Al-Ahram. Gisteren herhaalden de gebeurtenissen zich in een naburige plaats, waar moslim-extremisten erin slaagden negen woningen en vijf winkels van kopten in brand te steken. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken heeft de politie een klopjacht ingezet op de daders, die allen zijn ontsnapt.

Minister Moussa achtte het zaterdag in het parlement noodzakelijk een anti-terrorismewet uit te vaardigen “als we een eind willen maken aan terrorisme en extremisme”. Moussa zei dit in een commentaar op de moord door fundamentalisten op de schrijver Farag Fouda, eerder deze maand. Fouda had zelf vergeefs geijverd voor zo'n wet. Voorstellen voor zo'n nieuwe wet, die na de zomer in het parlement moet worden ingediend, worden op het ogenblik bestudeerd. (Reuter, AFP)