Ter Beek wil ordelijk eind dienstplicht

DEN HAAG, 22 JUNI. Minister Ter Beek (defensie) vreest dat de gehele Koninklijke Landmacht in elkaar stort als de dienstplicht van de ene op de andere dag wordt afgeschaft. Hij wil de afschaffing geleidelijk en geordend laten verlopen als de politiek daartoe besluit; een beslissing waarmee de minister terdege rekening houdt.

Dat zei Ter Beek zondagavond in het tv-programma De Vierde Kamer. Dit najaar zal de commissie Meijer een rapport uitbrengen over de de dienstplicht. Bij de verkleining van het leger zullen nog slechts 25 van de 100 geselecteerden daadwerkelijk opkomen. Nu is dat getal nog 38. Ter Beek zet vraagtekens bij de billijkheid en rechtvaardigheid van dat beleid. In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor geleidelijke afschaffing van de dienstplicht.

Bij de landmachtstaf in Den Haag vraagt men zich af of op korte termijn voldoende kandidaten gevonden kunnen worden voor een kort-verband contract als de dienstplicht wordt afgeschaft. Mislukt dat, dan zal Nederland niet in staat zijn om aan een aantal vredesoperaties van VN, WEU of NAVO tegelijkertijd deel te nemen. Juist die taken heeft de minister hoog in het vaandel.

Ter Beek verklaarde ook dat hij graag in een volgend kabinet weer minister van defensie wil zijn. “Ik ben aan een karwei van herstructurering en reorganisatie begonnen, waar we nog de rest van de eeuw mee bezig zijn. Ik zou datgene wat ik nu begonnen ben graag willen afmaken. Ik heb het buitengewoon naar mijn zin,” aldus Ter Beek.