"Slachtoffers door luchtembargo van VN tegen Libië'

NICOSIA, 22 JUNI. Bij een explosie in een vuurwerk- en explosievendepot bij de Libische hoofdstad Tripoli zijn het afgelopen weekeinde zeker 30 mensen om het leven gekomen en 143 gewond.

Door de ontploffing werd het gebied rondom de opslagplaats bij Assawani (21 kilometer ten zuidwesten van Tripoli) verwoest. Volgens het Libische persbureau JANA stierven zeventien van de slachtoffers als gevolg van het luchtvaartembargo tegen Libië, door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties afgekondigd in verband met de kwestie-Lockerbie. Zij waren te ernstig gewond om in Libische ziekenhuizen te worden behandeld, en overleden terwijl ze per auto naar Tunesië onderweg waren of per boot naar Malta. De meesten van hen waren vrouwen en kinderen, aldus JANA. De Maltese regering liet gisteren overigens weten niet op de hoogte te zijn van gewondenvervoer per boot. De krant Al-Jamahiriya, die sinds enige tijd een campagne voert tegen de andere Arabische landen, schreef dat het mogelijk was geweest de 17 te redden “als onze Arabische broeders resolutie 748 (van de Veiligheidsraad) niet hadden gesteund”. (Reuter)