Russische economie verder in het slop

De industriële produktie van Rusland is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 13,2 procent verminderd.

Vooral in de oliesector was de terugval fors, zo meldt het Russische persbureau Interfax. De situatie is het meest kritiek bij de produktie van olie en olieprodukten. Volgens de jongste cijfers in mei hadden vier procent minder olieboringen plaats dan in de maand ervoor. In april was dat al twee procent minder. Verder werd er in de eerste vijf maanden slechts 169 miljoen ton olie opgepompt, dertien procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien produceerde de industrie in de eerste vijf maanden van dit jaar vijf procent minder benzine en acht procent minder diesel. Ook de produktie van stalen buizen, kunstmest, kunstvezels en bouwmaterialen loopt terug. Als oorzaken voor de malaise wijst Interfax op het steeds verder verbrokkelen van de onderlinge banden die bedrijven met elkaar hadden, sinds de oude economische ordening op de helling is gezet. Ook de groeiende schuldenlast van de bedrijven in Rusland draagt bij aan de produktievermindering.