Record drijfveer schutter

Eric Swinkels begint eind juli aan zijn vijfde Olympische Spelen. De 44-jarige kleiduivenschutter uit Best werd het afgelopen weekeinde in Istanboel achtste bij de EK skeet. Het ging in Turkije tussen Kiek van Ieperen en Swinkels. De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie gebruikte het toernooi als rechtstreekse kwalificatie: de beste van het duo zou, naast de al geplaatste Henny Dompeling, zeker zijn van een ticket voor Barcelona.

Nog voor de laatste vijftig schoten was al zeker dat Swinkels de gelukkige zou worden. Want Van Ieperen wist zich niet bij de beste 24 schutters te plaatsen. Swinkels kwam uit op 195 punten. De Brabander debuteerde in 1972 (München) bij de Olympische Spelen. Hij werd eenendertigste. Vier jaar later bereikte hij zijn hoogtepunt door in Montreal na een zenuwslopende barrage "zilver' te veroveren. In 1984 (Los Angeles) eindigde hij als achtste en in 1988 (Seoul) legde hij op de vierde plaats beslag.

Vijf keer naar de Spelen, is dat een record?

Absoluut zeker weet ik het niet, maar links en rechts hoor ik insiders zeggen dat zo'n prestatie nog nooit door een Nederlander is geleverd. Dat record was de grote drijfveer voor me. Daardoor ben ik er dit seizoen weer in geslaagd me nog een keer optimaal op te peppen.

Is kleiduivenschieten topsport?

Zeker. En het is een van de moeilijkste sporten. Kijk eens naar de nadelen ten opzichte van teamsporten. Je kunt op niemand terugvallen, je moet alles alleen doen, ook financieel. Een tennisser kan de eerste set verliezen, maar de zaak daarna alsnog recht zetten. Gaat het bij de skeet een keer echt mis, dan kun je alles vergeten.

Hoe kijk je terug op het EK skeet?

Van Ieperen en ik waren beiden al genomineerd door het NOC. De limiet was een score van 195. Daar hadden we beiden al lang aan voldaan. Het mooie van mijn optreden in Istanboel was, dat ik die 195 ook daar heb gehaald. Ik heb mijn uitzending daarmee nog eens echt waar gemaakt.

Wat verwacht je van de Spelen?

Een tweede plaats, zoals in Montreal, zal uiterst moeilijk haalbaar zijn. Want onder je tegenstanders zijn profs. Neem de zwaar gesubsidieerde Italianen en de Amerikanen, die allen in het leger zitten. Ik zou blij zijn met een plekje bij de beste tien.

    • Guido de Vries