President: Moldavië in oorlog met Rusland

MOSKOU, 22 JUNI. “Moldavië is feitelijk in oorlog met Rusland”, aldus de Moldavische president, Mircea Snegur, vanmorgen in het parlement in de hoofdstad Kisjinjov. Het parlement kwam in spoedzitting bijeen in verband met de in hevigheid toenemende gevechten tussen regeringstroepen en Slavische separatisten in de Dnjestrregio.

De stad Bendery werd korte tijd door Moldavische troepen en politie bezetgehouden. De strijdkrachten van etnische Russen en Oekraïeners verdreven de Moldaviërs weer, maar Moldavische eenheden bereidden vanmorgen al weer een nieuwe aanval voor. Bij de gevechten dit weekeinde werden aan beide kanten honderden mensen gedood en gewond.

Verscheidene Russische leiders, onder wie president Boris Jeltsin, hebben met militair ingrijpen gedreigd in de etnische conflicten in Moldavië en Zuid-Ossetië. In beide gevallen voelen minderheden zich bedreigd die nauwere banden willen met Moskou. Gisteravond werden bij een aanslag op een opslagplaats van mijnen van het 14de Russische Leger bij Svobodziea in de Dnejstr-regio zeker twintig Russische soldaten gedood.

In Zuid-Ossetië zijn zaterdag en zondag bij gevechten drie mensen om het leven gekomen en elf gewond. De Zuidossetiërs willen zich afscheiden van Georgië en zich verenigen met Noord-Ossetië dat onderdeel is van de Russische Federatie. Gewapende Georgische nationalisten proberen de Zuidossetische opstand de kop in te drukken. Georgische regeringstroepen zijn zaterdag een deel van Tschinvali, de Zuidossetische hoofdstad, binnengedrongen.

In Noord-Ossetië zitten inmiddels al meer dan honderdduizend Zuidossetische vluchtelingen. Zuid-Ossetië heeft Rusland om hulp gevraagd. De Russische vice-president Alexander Roetskoj heeft gezegd dat er in Zuid-Ossetië en Moldavië sprake is van "volkerenmoord' en beloofd dat Rusland etnische Russen in de hele voormalige Sovjet-Unie zal verdedigen. (Reuter, AFP, UPI)