Parijs doelwit van boze landbouwers

PARIJS, 22 juni. De Franse regering maakt zich op voor een krachtmeting met protesterende boeren die zich verzetten tegen de herziening van het Europese landbouwbeleid. De landbouwers willen komende nacht de belangrijkste toegangswegen rond Parijs blokkeren. De regering heeft de actie verboden, maar de boeren gaan door met de voorbereidingen.

Een relatief klein aantal boeren, verenigd in de organisatie "Coordination rurale', voert al enige weken acties uit protest tegen de herziening van de Europese landbouwpolitiek. De meeste acties vonden plaats in het zuiden van het land waar de organisatie is ontstaan. Vanochtend blokkeerden boeren twee bruggen nabij de havenstad Nantes.

"Coordination rurale' (7.000 leden) kondigde vorige week een blokkade van Parijs aan. Met ongeveer 2.500 tractoren wil de organisatie het verkeer op de belangrijkste toegangswegen tot de Franse hoofdstad lam leggen. Vele honderden manschappen van de oproerpolitie zijn gemobiliseerd, onder andere in de omgeving van Versailles. Het Franse parlement komt morgen in een speciale vergadering in Versailles bijeen om te stemmen over de wijziging van de Franse grondwet die nodig is om het verdrag van Maastricht te ratificeren.

De twee belangrijkste Franse landbouworganisaties, de FNSEA (600.000 leden) en de organisatie van jonge boeren CNJA, steunen de protestacties niet. De FNSEA is ook kritisch over het nieuwe Europese landbouwbeleid, maar meent dat de gevolgen daarvan kunnen worden beperkt door een "aanpassingsplan' waar de regering vorige week om is gevraagd.

De boeren van "Coordination rurale' vrezen dat het nieuwe landbouwbeleid tot de ondergang van duizenden kleine bedrijven zal leiden. Jacques Delors, de voorzitter van de Europese Commissie, verdedigde gisteravond voor de Franse tv de nieuwe landbouwpolitiek. In de Franse landbouw werken 1 miljoen mensen.