"Overijssel wil BKR-kunst terug van d'Ancona'

DIEPENHEIM, 22 JUNI. Kunstwerken die in Overijssel in het kader van de zogenoemde BKR-regeling zijn gemaakt, moeten weer terug naar Overijssel, en mogen niet door de overheid in de "uitverkoop' worden gedaan.

De Overijsselse gedeputeerde J. Dijkstra zei dit zaterdag bij de uitreiking van de eerste Overijsselse Cultuurprijs aan de Kunstvereniging Diepenheim. Hij reageerde op het plan van minister d'Ancona van WVC om 213.000 kunstwerken die het kader van de Beeldende-Kunstenaarsregeling (BKR) zijn gemaakt, van de hand te doen.

“Zo behoort men niet met kunst om te gaan”, zei de gedeputeerde. De BKR heeft naar zijn mening in Overijssel tientallen jaren uitstekend gewerkt en bijgedragen aan een levendig cultureel klimaat. Daarom moet het werk terug naar Overijssel, vindt hij.

Nog voor de zomervakantie wil de gedeputeerde met gemeenten en belangenorganisaties van kunstenaars overleggen over het terughalen van de BKR-kunst. Het werk kan worden geëxposeerd in de beide Overijsselse musea voor moderne kunst: het Nijenhuis in Wijhe en het Rijksmuseum in Enschede, of aan overheidsgebouwen of kunstuitleencentra getoond worden.