Nikkei zakt door 16.000-grens; Damrak onder druk door val koersen Tokio

AMSTERDAM, 22 JUNI. De stemming op de Amsterdamse effectenbeurs leed vanmorgen onder de nieuwe koersdaling op de beurs in Tokio. Op de Japanse beurs kelderde het Nikkei-koersgemiddelde vandaag 3,6 procent naar een niveau dat sinds oktober 1986 niet meer gehaald was.

De aandelenhandel in Tokio verkeert al enige tijd in een malaise. De koersdaling van vanmorgen bracht het Nikkei-koersgemiddelde onder de grens van 16.000 punten. Volgens beursanalisten is de Japanse beurs met het doorbreken van dat niveau in een gevarenzone gebracht. Het huidige niveau ligt zestig procent onder het eind 1989 bereikte record van 38.916 punten. Het slot lag vanmorgen op 15.921,22 punten.

Vorige week maakte de beurs in Tokio ook al slechte dagen door. Het Nikkei-koersgemiddelde verloor vorige week woensdag en donderdag in totaal 908 punten. Vrijdag trad er een herstel op met een winst van 474 punten.

Beurshandelaren schreven de nieuwe terugval vandaag vooral toe aan ongenoegen over het ontbreken van een overtuigend beleid om de Japanse economie over haar inzinking heen te brengen. In voorgaande situaties van grote koersdalingen gaf de regering direct of indirect opdracht aan institutionele beleggers aandelen te kopen om de koersen op te krikken. Dergelijke opdrachten werden altijd nauwkeurig uitgevoerd maar blijven nu achterwege.

Maar de Japanse regering voelt zich op dit moment niet geroepen actie te ondernemen. Premier Miyazawa verklaarde vanmorgen nogmaals geen noodzaak te zien voor korte-termijnmaatregelen om de beurskoersen te steunen. Volgens hem moet het beleid zijn gericht op fundamentele versterking van de economie op langere termijn.

Analisten wezen vanmorgen tevens op de massale passiviteit van de buitenlandse beleggers. Tot nu toe waren zij in situaties van grote koersdalingen de enige kopers op de beurs. Nu verwachten ook zij verdere koersval in Tokio en hebben zij hun aankopen op de lange baan geschoven. “Het marktsentiment is in sterke mate bepaald door de teleurstelling over de visie van de Japanse regering. Zij lijkt de economische situatie door een roze bril te bekijken”, zei een sombere handelaar in Tokio vanmorgen.

In Amsterdam en Londen daalden de koersen vanmorgen over de hele breedte circa één procent. Op het Damrak stond de EOE-index omstreeks het middaguur op een verlies van 2,5 punt op 305,19.