Na nieuw geweld Boitapong; ANC breekt overleg met De Klerk af

JOHANNESBURG, 22 JUNI. Het Afrikaanse Nationale Congres heeft gisteren de besprekingen met de Zuidafrikaanse regering afgebroken, omdat het de regering verantwoordelijk acht voor de recente golf van geweld in Zuid-Afrika.

ANC-leider Nelson Mandela maakte zijn beslissing gisteren bekend, nadat de politie in Boitapong zaterdag had geschoten op een menigte demonstranten in Boitapong, die de Zuidafrikaanse president F.W. de Klerk dwongen een bezoek aan de township af te breken. Bij de schietpartij vielen ten minste drie doden en 29 gewonden. In dezelfde wijk kwamen vorige week woensdag 51 mensen om het leven bij een moordpartij die is toegeschreven aan leden van de Inkatha Vrijheidspartij.

Mandela deed zijn beschuldigingen gisteren tijdens een toespraak voor zo'n 20.000 mensen in Evaton, nadat hij eerder op de dag een bezoek aan Boitapong had gebracht. Hoewel de bilaterale onderhandelingen over een democratisch Zuid-Afrika volgens Mandela “volstrekt in scherven” ligt, zou het ANC zich niet willen terugtrekken uit de vergadering over een nieuwe Zuidafrikaanse grondwet (Codesa).

Mandela vergeleek het incident met de moordpartij in Sharpeville in 1960, waarbij de politie 67 zwarte demonstranten doodschoot. Hij waarschuwde de regering om na het geweld geen “anti-democratische maatregelen” te nemen, zoals het opnieuw uitroepen van de noodtoestand, waarop president De Klerk zaterdag leek te zinspelen. “Dat zou een verzetscampagne tot gevolg hebben, die ik zelf zou leiden”, aldus Mandela, die opriep tot het houden van een nationale rouwdag voor de doden van Boitapong.

President De Klerk, die zaterdag in een kogelvrije auto een bezoek bracht aan Boitapong, werd op de vlucht gejaagd door boze bewoners, die zeggen dat de slachtpartij van afgelopen woensdag is uitgevoerd door Inkatha-leden, die met politievoertuigen naar Boitapong zouden zijn gebracht.

Kort nadat De Klerk Boitapong had verlaten, opende de politie massaal het vuur op de demonstranten. Dat gebeurde, nadat de menigte het lichaam opeiste van een dodelijk slachtoffer dat eerder was gevallen, omdat zij vreesde dat de politie het lijk zou meenemen en het incident zou verzwijgen.

De Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken Pik Botha heeft gezegd dat “dringend overleg” tussen ANC en regering nodig is over de gebeurtenissen in Boitapong. Volgens hem heeft een recente campagne van het ANC “de spanningen verhoogd”.

Foto: Het bezoek van president De Klerk aan het zwarte woonoord Boitapong liep zaterdag uit op een botsing tussen bewoners en de veiligheidspolitie, waarbij drie doden vielen. (Foto AP)

    • Michael Sparks