Maatwerk Volmac drukt winst en koers

Het leek net weer een beetje de goede kant op te gaan met de automatisering. De branche, althans wat er nog van over is, kroop voorzichtig weer overeind na de zware klappen die het de afgelopen twee jaar kreeg. Eén van de voortrekkers van die wederopstanding was Volmac Software Groep, Nederlands grootste softwarebedrijf. Het concern maakte in maart van dit jaar bekend dat het een netto winst over 1991 had geboekt van 74,9 miljoen gulden. Dat was weliswaar zeven procent minder dan het jaar ervoor, maar beduidend beter dan de winstdaling van 15 procent die Volmac eigenlijk had verwacht.

Hoop deed even leven. De koers van het fonds - toen nog tot de veertig meest verhandelde behorend - steeg een paar gulden. Vooral de tweede helft van 1991 was goed geweest, maar Volmac dimde het optimisme dat daaruit voortkwam door te waarschuwen voor 1992. Het concern onthield zich van een prognose. Vrijdag bleek waarom: na beurs werd bekend dat het bedrijfsresultaat over de eerste zes maanden van dit jaar tien procent lager is uitgevallen dan de bijna 48 miljoen gulden in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens beursanalisten komen de cijfers “niet als een grote verrassing”. “De bestedingen in de automatiseringsbranche houden steeds meer verband met ontwikkelingen van de algemene economie. Die ontwikkelt zich matig. Daarnaast zijn de bestellingen voor maatwerk-software die Volmac aan grote Nederlandse bedrijven levert teruggelopen”, wijst analist Frans van Schaik van commissionair Barclays de Zoete Wedd op twee elementen die de koers van de automatiseerder vandaag onder druk zetten. Omstreeks het middaguur was het aandeel Volmac - inmiddels op de lokale markt verhandeld - in de toch al zwakke markt 23,50 gulden waard, ruim 12,5 procent minder dan vrijdag.

    • Max Christern