Kabinet tegen Duitsland: 2-1

Van de Nederlandse bewindslieden lieten zich tot nu toe in Zweden uitsluitend PvdA'ers zien: Dales, d'Ancona, Ter Beek en Wallage.

Minister Ter Beek (defensie) zal er vanavond niet bij zijn in Zweden als Nederland tegen Denemarken speelt. Hij keert pas morgenochtend terug uit Washington. Vorige week donderdag deelde hij in Gothenburg in de feestvreugde na de overwinning van Oranje op Duitsland. Het werd laat die nacht. Een paar uur voordat Ter Beek vrijdagochtend naar de WEU-top in Bonn vertrok, arriveerde hij - met hese stem - in Nederland. Voor vanavond verwacht hij een 2-1 overwinning voor het team van Michels, in de finale verslaat Nederland de Duitsers met 2-0. Vrijdag hoopt Ter Beek er weer bij te zijn.

Staatssecretaris Wallage (onderwijs) verwacht voor vanavond een krappe zege voor Nederland, 2-1. In de finale verslaat Oranje de Duitsers met 2-1, maar volgens Wallage pas na verlenging. Na 90 minuten komen beide partijen namelijk niet verder dan 1-1. D'Ancona (WVC) houdt het in de finale eveneens op 2-1, nadat Nederland vanavond de Denen verslaat met 3-1.

De meeste bewindslieden zitten vanavond voor de tv. Minister Hirsch Ballin (justitie) volgde de verrichtingen van Nederland tegen Duitsland vorige week vanuit de Tweede Kamer op een bijzondere manier. Hij liet zich tijdens een debat over Schengen via het computerscherm op de regeringstafel door zijn ambtenaren in de zaal op de hoogte houden van het spelverloop.

Minister-president Lubbers zal vrijdag niet van de partij zijn als Nederland de finale speelt. Met geen mogelijkheid kan hij ontsnappen aan de tweedaagse Europese top in Lissabon. Dat geldt ook voor minister Van den Broek. (WodB)

    • Ward op den Brouw
    • Rob Meines
    • Derk-Jan Eppink