Griekenland en Turkije: harder werken aan verdrag

ISTANBUL, 22 JUNI. De premiers van Turkije en Griekenland, Suleyman Demirel en Constantine Mitsotakis, hebben gisteren in Istanbul besloten hun inspanningen een vriendschapsverdrag te sluiten te intensiveren.

Het verdrag zal worden getekend tijdens een officieel bezoek van Mitsotakis aan Ankara. Maar daarvoor is nog geen datum bekendgemaakt. Een Griekse woordvoerder onderstreepte dat totstandkoming van het verdrag afhankelijk blijft van een oplossing van de kwestie-Cyprus. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros Ghali, voert op het ogenblik in New York besprekingen met de leiders van de Turkse en de Griekse gemeenschap op Cyprus om een wederzijds aanvaardbare regeling voor het uit 1974 stammende conflict te vinden. Onder andere wegens de kosten van de VN-vredesmacht op het eiland groeit de internationale druk op de betrokkenen om een vergelijk te bereiken. Demirel en Mitsotakis lieten gisteren weten een snelle regeling van het Cyprische conflict te wensen. (AP, Reuter)