Estland schaft af en voert kroon in

TALLINN, 22 JUNI. Na Letland heeft nu ook Estland de Russische roebel afgeschaft en een eigen munt ingevoerd. De munt luistert naar de naam Estse kroon. Estland is daarmee de eerste republiek die een eigen munt invoert die niet de naam roebel draagt.

In mei voerde Letland de Letse roebel in, die evenveel waard is als de Russische munt. Ook Litouwen heeft vergevorderde plannen om af te stappen van de Russische roebel. De Oekraine heeft, als overgangsmaatregel naar een eigen munt die waarschijnlijk deze zomer wordt uitgebracht, toebelcoupons ingevoerd. Volgens de Baltische republieken was invoering van een eigen munt noodzakelijk omdat de Russische staatsbank niet bij machte is om voldoende roebels te laten circuleren.

Zaterdag begon in Estland een driedaagse campagne tijdens welke de Esten hun roebels konden inleveren tegen kronen. Gedurende de campagne kregen de Esten voor 10 roebel 1 kroon. Ze konden maximaal 1.500 roebel inwisselen. Later mogen zij meer wisselen tegen een koers van 50 roebel voor 1 kroon. De Estse kroon is, anders dan de roebel, vrij inwisselbaar. Een D-mark is 8 kronen waard.

De kroon is vanaf vandaag het enige wettige betaalmiddel in de Baltische republiek. Vanaf 1 juli zullen de Esten hun salaris in kronen ontvangen. De kleurige biljetten zijn bedrukt met portretten van beroemde Esten.

De directeur van de Bank van Tallinn, Guideo Sammelselg, beklaagde zich over het feit dat er zoveel toeristen waren in de Estse hoofdstad dat de bank niet over genoeg kronen beschikte. De afschaffing van de Russische roebel als betaalmiddel in Estland moet de onafhankelijkheid ten opzichte van Rusland onderstrepen. Estland hoopt dat invoering van de kroon zal leiden tot meer controle over de eigen economie en beperking van de sterke inflatie waaraan de Russische roebel onderhevig is. (Reuter).