Eltingh verrast vooral zichzelf met tenniszege

MANCHESTER, 22 JUNI. Jacco Eltingh heeft het tennistoernooi van Manchester op zijn naam geschreven. De 22-jarige speler uit Heerde gaf in de finale van het met 450.000 gulden gedoteerde grasevenement zijn Amerikaanse tegenstander Malivai Washington (23) geen schijn van kans. Eltingh, die in het gehele toernooi geen enkele set afstond, won met 6-3 en 6-4.

“Deze zege geeft een fantastisch gevoel, vooral omdat het de eerste keer is, dat ik een toernooi heb gewonnen”, zei Eltingh na afloop. “En dan te bedenken, dat ik eerst eigenlijk helemaal niet van plan was om me voor Manchester in te schrijven. Ik had in de verste verte niet gedacht, dat ik hier zou winnen.” Door deze toernooizege verwacht Eltingh op de wereldranglijst te stijgen van de 97ste plaats naar een positie rond de zeventig.

Washington zei bedroefd: “Ik kon maar niet door zijn service heen breken. Ik had kansen genoeg, want ik kreeg een paar breakpoints. Maar telkens deed hij iets bijzonders op vitale momenten, waardoor ik die punten niet kon maken.” Eltingh brak wel twee keer door de opslag van zijn tegenstander. Dat gebeurde in de achtste game van de eerste set en de zevende game van de tweede set.

Tot nu toe was Eltingh dit jaar niet verder gekomen dan twee kwartfinaleplaatsen, in het voorjaar in Jakarta en Kopenhagen. “Dit is uiteraard heel goed voor mijn zelfvertrouwen. En dat heb ik wel nodig ook gezien mijn zware loting voor Wimbledon.”

Hij ontmoet morgen in de eerste ronde oud-kampioen Pat Cash, die met een wild card is toegelaten. Het is de eerste keer, dat beide spelers tegenover elkaar staan. Bij winst staat John McEnroe te wachten, vervolgens David Wheaton (die in de tweede ronde van Manchester tegen Eltingh onderuit ging met 4-6 en 4-6).En mocht Eltingh dan nog altijd in de strijd zijn dan stuit hij op de als eerste geplaatste Jim Courier. Vorig jaar reikte Eltingh op Wimbledon het verst van alle Nederlanders. Andre Agassi moest er aan te pas komen om hem bij de laatste zestien af te stoppen. (ANP/RTR)