Bugno deelt zijn eerste psychologische tikjes uit

ROTTERDAM, 22 JUNI. Gianni Bugno heeft zaterdag in de Ronde van Zwitserland de eerste psychologische tikjes uitgedeeld aan de concurrentie voor de Tour de France. De Italiaanse wereldkampioen won de 32,2 kilometer lange tijdrit en naderde in het algemeen klassement zijn landgenoot Giorgio Furlan tot 31 seconden. Gisteren boekte Olaf Ludwig uit de ploeg van Peter Post zijn elfde overwinning van het seizoen. In de massasprint versloeg de 32-jarige Duitser de Nederlanders Michel Zanoli en Jean-Paul van Poppel, die sinds begin mei geen wedstrijd meer heeft gewonnen.

Franco Chioccioli schreef de Bicicleta Vasca op zijn naam. De Giro-winnaar van vorig jaar won gisteren de vijfde rit in Arrate. De vierde etappe kwam zaterdag op naam van de Nederlander Danny Nelissen. Het was zijn derde triomf na zeges in de Ronde van Aragon en de Grand Prix van Wallonië. De 21-jarige tweedejaars prof eindigde als derde in de algemene rangschikking.

In de Midi Libre onttroonde Luc Leblanc zaterdag in Font-Romeu de Colombiaan Angel Camargo. De 25-jarige Fransman won de vierde etappe. Zondag was de dagprijs voor de Duitser Marcel Wust, die na vier overwinningen in de Route du Sud zijn vijfde triomf dit seizoen behaalde.

Rond Schaffhausen zette Gianni Bugno zaterdag zijn rivalen aan het denken. Twee weken voor de start van de Ronde van Frankrijk demonstreerde de Italiaan op tijd in vorm te zijn. Dé favoriet voor de eindzege reed LeMond en Roche op meer dan een halve minuut. Erik Breukink diende ruim een minuut prijs te geven. De Nederlander slaagde er niet in op zijn specialiteit te overtuigen. Hij moest zelfs ploegmakker Jos van Aert voorrang verlenen. De Brabander legde het ruim dertig kilometer lange traject vijftien seconden sneller af dan zijn kopman.

Voor Bugno was de tijdrit een test, meldde hij achteraf. Hij wilde weten of zijn manier van voorbereiden op de Ronde van Frankrijk tot nu juist is geweest. “Ik kan niet meer dan tevreden zijn. Ik lig op schema voor de Ronde van Frankrijk”, vond de kopman van Gatorade, op wie een zware last drukt. Want zijn sponsor heeft ruim twaalf miljoen gulden genvesteerd, met als enig doel de Tourzege.

Bij Van Poppel lijkt de scherpte verdwenen. De 29-jarige sprinter heeft sinds de vijfde etappe van de Ronde van Spanje op 1 mei in Gandia niet meer gewonnen. Sindsdien mengde hij zich weliswaar in verschillende finales, maar telkens schoot hij tekort. Verleden jaar had hij rond deze tijd al negen keer gewonnen. Dit seizoen is hij op zes blijven steken.

Nelissen versloeg zaterdag in Eibar in een sprint met dertien gelouterde renners als Chioccioli en Delion. De eindzege ontglipte hem. De Italiaan won zondag de laatste etappe in Arrate en werd daardoor eindwinnaar. Het was voor de Italiaanse veteraan de eerste overwinning in het buitenland in zijn twaalfde jaar als profesional.

Chioccioli, die over veertien dagen zijn debuut maakt in de Ronde van Frankrijk, domineerde de Bicicleta Vasca van het begin tot het eind. Taktische blunders voorkwamen dat hij de blauwe leiderstrui van de eerste tot de laatste dag droeg. Hij eindigde drie keer als tweede, zaterdag achter Nelissen. De jeugdige Limburger had na die rit slechts twee tellen achterstand op de Italiaan. De tweede plaats in het eindklassement diende hij zondag evenwel af te staan aan Oegroemov. “ De Grand Pirx Wallonië vind ik tot nu de mooiste overwinning, maar belangrijker is dat ik langzaam het niveau dat ik bij de amateurs had nader. Vorig jaar heb ik niet naar vermogen kunnen presteren omdat ik met mijn gezondheid heb gesukkeld. Deze wedstrijd was een prima voorbereiding op het Nederlands kampioenschap”, zei Nelissen.

De foto-finish moest in het Spaanse Gerona bestudeerd worden om de winnaar van de vijfde etappe van de Midi Libre aan te wijzen. Wust drukte als eerste zijn wiel over de streep. Leblanc behield de zaterdag veroverde leiderstrui. De 25-jarige Fransman boekte in Font-Romeu zijn vierde overwinning. Hij start in de aanstaande Ronde van Frankrijk als kopman van de Castorama-ploeg van Guimard. De Midi-Libre eindigt vandaag met een tijdrit in Barcelona.

Foto: De Italiaan Georgio Furlan (tweede van links) voert nog steeds het klassement aan in de Ronde van Zwitserland. (Foto AP)