Braks maakt kans bij FAO

ROME, 22 JUNI. Verkennende gesprekken over een mogelijke kandidatuur van ex-minister van landbouw Gerrit Braks om algemeen secretaris te worden van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, hebben “zeer positieve reacties” opgeleverd.

Dit zegt ir. F. Prillevitz, permanent vertegenwoordiger van Nederland bij het FAO-hoofdkwartier in Rome. Hij zei dat Nederland Braks nog niet formeel kandidaat heeft gesteld. De ex-minister en huidige voorzitter van de KRO zou de Libanees Edouard Saouma opvolgen, wiens tweede zesjarige termijn als algemeen secretaris volgend jaar afloopt.

Braks is niet de enige kandidaat voor deze functie. Van Duitse zijde is Chris Bonte Friedheim voorgedragen, voormalig assistent-directeur-generaal van landbouw bij de FAO en nu directeur van het ISNAR in Den Haag, een instituut dat landbouwonderzoeken van Derde-wereldlanden coördineert. Er zijn op dit moment geen andere kandidaten uit OECD-landen bekend.

Volgens diplomaten bij de FAO zullen de EG-landen ernaar streven met één kandidaat uit hun gelederen te komen, om te voorkomen dat een derde kandidaat profiteert van de verdeeldheid, zoals onlangs bij de verkiezing van een nieuwe secretaris van het eveneens in Rome gevestigde World Food Program is gebeurd.

Binnen het FAO-apparaat zou een lichte voorkeur bestaan voor Bonte Friedheim, wegens diens gebleken geschiktheid om te gaan met de bureaucratie van deze internationale instelling. In zijn nadeel pleit wel dat er al twee Duitsers in de FAO-top zitten. De bij de FAO geaccrediteerde diplomaten zouden meer belang hechten aan de politieke ervaring van Braks. Ook is Braks genoemd als mogelijk EG-commissaris voor landbouw.

    • Marc Leijendekker