Beurzen bang voor massale verkopen

AMSTERDAM, 22 JUNI. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs ondervond vanmorgen veel hinder van de zoveelste koersdaling op de beurs van Tokio. De Japanse aandelenkoersen maakten een val van 3,6 procent.

AMSTERDAM Op veel Europese beurzen leeft de angst dat Japanse beleggers hun beleggingen in Europa zullen verkopen. Op de verschillende grote beurzen in Europa zou dat tot forse verkopen kunnen lijden. Daardoor kunnen de aandelenkoersen flink onder druk komen te staan.

Philips zakte drie dubbeltjes terug. Volmac viel op met een koersdaling van circa tien procent.

LONDEN De handel in Londen leed eveneens onder de koersval in Tokio. De aandelenkoersen openden vanmorgen lager en konden zich in de eerste uren nauwelijkse herstellen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag de week afsloot met een winst van 22 punten op 2.584,89, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 15,4.

FRANKFURT De zomervakantie speelde de handel op de Duitse beurs vandaag parten. De afwezigheid van veel beleggers drukte de aandelenkoersen bij opening licht maar deze trokken daarna iets aan. Bij kleine omzetten bereikte het Dax-30-koersgemiddelde aan het begin van de middag een winst van iets meer dan een half punt op 1.773,47.

TOKIO De aandelenkoersen op de Japanse beurs kelderden vanmorgen 3,6 procent. De malaise op de beurs in Tokio werd veroorzaakt door groot ongenoegen van beleggers over het uitblijven van maatregelen van de Japanse regering tegen de kwakkelende economie. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 598,65 punten lager op 15.921,22. Sinds oktober 1986 werd geen lager niveau meer gehaald.