ASPERGESOEP

In proeftuin Het Meterikse Veld in Horst (Limburg) gebruikt men nieuwe rassen asperges voor toepassing in de zogeheten containerteelt. Per vierkante meter container oogst men zo 4 tot 5 kilo asperges. Volgens een onderzoeker duurt het nog maar even tot men in staat zal zijn het hele jaar door Hollandse witte asperges te leveren. Ik weet niet of ik daar wel zo blij mee ben. Het in de lente genieten van de eerste asperges heeft iets heel bijzonders dat ik niet graag verloren zie gaan. De aspergetelers denken daar natuurlijk anders over.

Voor 4-6 personen:

1 kilo witte asperges

250 gram groene asperges

50 gram boter

45 gram bloem

1 1/2 liter aspergebouillon

zout en versgemalen peper

Snijd de witte asperges bij en schil ze. Bewaar alle afsnijsels en schillen en doe die in 1 3/4 liter water. Breng aan de kook en laat circa 45 minuten trekken. Snijd de punten van de asperges en leg die weg. Snijd de rest van de witte asperges in stukjes en bewaar ze in wat koud water. Snijd de groene asperges bij (die hoef u niet te schillen) en gooi de afsnijsels weg of bewaar ze voor een andere bouillon. Snijd de groene asperges in stukjes en doe ze met de witte aspergepunten in kokend water. Laat ze in circa 10 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar koken. Schep de stukjes uit het water en zet ze weg.

Zeef de bouillon boven een kom en gooi de afsnijsels en schillen weg. Smelt de boter in een zware pan en roer er de bloem door. Laat de roux 2 minuten sudderen onder af en toe te roeren. Giet er 1 1/2 liter bouillon bij en klop alles goed met een garde. Laat onder af en toe kloppen aan de kook komen. Draai het vuur laag en voeg dan de witte aspergestukjes toe. Laat de soep circa 20 minuten sudderen, waarbij u regelmatig roert, tot de stukjes asperges gaar zijn. Pureer de soep in een blender en passeer dan door een zeef. Breng de soep op smaak met zout en peper en voeg de witte aspergepunten en de groene asperges toe. Laat de soep op een laag vuur doorwarmen en dien dan onmiddellijk op.

    • Kim Maclean