Alleen Piket deelt niet in malaise van schaakploeg

MANILA, 22 JUNI. Twee ronden voor het slot van de schaakolympiade in Manila heeft Nederland het zicht op een van de ereplaatsen kwijtgeraakt. De manier waarop zaterdag de punten werden gedeeld met Hongarije was al een teken aan de wand. Een ontnuchterende 2,5-1,5 nederlaag tegen Litouwen onderstreepte dat het team niet langer kan vertrouwen op de grote vorm.

Alleen Piket wist zich aan de malaise te onttrekken. Uit twee zwarte partijen haalde hij 1,5 punt, waaronder een fraaie winst tegen Portisch. In de elfde ronde werden zijn inspanningen teniet gedaan door een snelle nederlaag van Van Wely tegen Adorjan. Van der Wiel slaagde er niet in zijn voordeel tegen Pinter winnend te maken. Timman mocht opgelucht zijn over zijn remise tegen Sax.

Ook tegen Rozentalis, het eerste bord van Litouwen, bouwde Timman een veelbelovende stelling op, maar opnieuw verloor hij in tijdnood het overzicht. Een blinde winstpoging bracht zijn koning in een matnet. Aangezien Sosonko niet verder was gekomen dan remise, moest de gelijkmaker komen van Van der Sterren, die een gewonnen eindspel had bereikt. Een onnauwkeurigheid was voldoende om zelfs die hoop te grond in te boren.

    • Dirk Jan ten Geuzendam