Acteur/regisseur Joris Diels (89) overleden

DEN HAAG, 22 JUNI. De acteur, regisseur en toneelleider Joris Diels is vorige week op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was langdurig verbonden aan de Haagse Comedie, waar hij ook vijf jaar lang lid van de directie was.

Diels was afkomstig uit Antwerpen, waar hij in 1925 als acteur debuteerde bij de Koninklijke Nederlandsche Schouwburg en vanaf 1935 directeur was. Die aanstelling leverde een heftige discussie op wegens zijn uitgesproken voornemen om in de repertoire-keus niet langer “de middelmatigheid of de minderwaardigheid aan te moedigen”. Met een kleurrijke Driekoningenavond vestigde Diels bij de KNS een jarenlange Shakespeare-traditie, die een eind maakte aan de twijfels over zijn capaciteiten. Hij bleef directeur tot 1944, hetgeen hem na de bevrijding van België kwam te staan op een gevangenisstraf van vijftien jaar. Hoewel hij in hoger beroep werd vrijgesproken van collaboratie, werd het hem door acties uit verzetskringen onmogelijk gemaakt in de Vlaamse toneelwereld werkzaam te blijven.

Samen met zijn vrouw, de actrice Ida Wasserman, verhuisde Diels daarop naar Nederland, waar de Haagse Comedie hem in 1950 tot directielid wilde benoemen. Na een opnieuw oplaaiende strijd over zijn oorlogsverleden trok Diels zich terug. Vijf jaar later kon hij alsnog, zonder problemen, als directielid en regisseur aan het gezelschap worden verbonden. Meer dan twintig jaar lang droeg hij bij aan de reputatie van de Haagse Comedie; hij regisseerde Molière, Max Frisch, Anouilh, Brecht, Shakespeare, Tennessee Williams, Dürrenmatt en alle andere klassieken. Zelf speelde hij vaak kleinere rollen. Na de dood van zijn vrouw, in 1977, heeft Diels niet meer gewerkt.