Weekoverzicht

Robert Maxwell, de vorig jaar verdronken mediamagnaat, wist de dans nog te ontspringen.

Zoons Kevin en Ian echter werden door de Britse politie gearresteerd. Zij worden verdacht van fraude met leningen, samenzwering en diefstal van miljoenen aandelen uit de pensioenfondsen van het Maxwell-imperium. Kevin, die aan het hoofd stond van de krantenuitgeverij MGN (Mirror Group Newspapers), is de belangrijkste verdachte omdat hij nauw met zijn vader samenwerkte. De broers zijn inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

De Britse premier John Major sprak in het Lagerhuis tegen dat de geheime dienst al jaren weet had van de duistere praktijken van Robert Maxwell, wiens grootste wapenfeit de verduistering van 450 miljoen pond aan pensioengeld is.

De nieuwe val van de Nikkei op de beurs van Tokio voedde de twijfel over de groei van de Japanse economie. De beursindex naderde de grens van 16.000. Belangrijkste reden is een groeiend pessimisme. Een gezaghebbende beursanalist zei op het tv-journaal dat de drie grote Japanse levensverzekeraars alle winst op hun effectenbezit kwijt zijn als de Nikkei onder de 16.000 zakt. Dan zou de bodem onder de beurs worden weggeslagen.

De Russische president Boris Jeltsin kreeg tijdens zijn bezoek aan zijn Amerikaanse collega, George Bush, geen concrete financiële en economische toezeggingen. Wel zegde Bush toe zijn uiterse best te doen voor snelle uitvoering van het reeds toegezegde Westerse hulppakket van 24 miljard dollar. Jeltsins oproep aan het Congres om het Amerikaanse hulpaandeel goed te keuren, lijkt effect te sorteren. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden ging donderdag akkoord. Topman Camdessus van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Russische premier Gaidar spraken in een gezamenlijke verklaring hun vertrouwen uit dat het fonds spoedig zijn fiat geeft, waarmee de weg voor de hulpverstrekking vrij is.

De ondertekening van het vorige maand bereikte politieke akkoord over de hervorming van de Europese landbouw heeft nog heel wat voeten in de aarde. De Italiaanse eis om meer melk te mogen produceren en de grote onrust onder de Franse boeren zorgen voor de vertraging. De andere landen verzetten zich tegen “een druppel extra melk” voor de Italianen, omdat deze zich de afgelopen jaren nooit aan de quota hebben gehouden en ook nooit de superheffing hebben betaald. De Franse minister Mermaz wil meer tijd om de landbouwhervorming aan de boeren uit te leggen.

Sinds 1 januari 1991 zijn volgens het jaarrapport van het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV) 200 vakbondsmensen in de hele wereld vermoord. Dat is 64 minder dan tussen 1 januari 1990 en 1 maart 1991. Volgens het rapport worden vrije vakbonden in 85 landen onderdrukt door gevangenneming, bedreiging met de dood, ontvoering, verdwijning en bespionering. Latijns-Amerika blijft verreweg de gevaarlijkste plek voor vakbonden. Het IVVV signaleert dat multinationals in ontwikkelingslanden op eisen van werknemers steeds vaker reageren met massale ontslagen.

Vijf Latijnsamerikaanse landen (Colombia, Costa Rica, Guatemala, Nicaragua en Venezuela) hebben de EG om een officieel onderhoud gevraagd over het importbeleid voor bananen. Dit is een eerste stap om het handelsconflict aan de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) voor te leggen. De landen beschuldigen Brussel van discriminatie van bananenproducenten in Afrika en het Caribisch gebied, die vroeger Europese kolonies waren.

Philips zorgde voor paniek onder beleggers door de onverwachte aankondiging dat de winst lager zal uitvallen dan vorig jaar. De koers kelderde met bijna twintig procent. Een groep Amerikaanse beleggers heeft Philips voor de rechter gedaagd. Daarmee herhaalt zich de geschiedenis, want twee jaar geleden overkwam het bedrijf hetzelfde.

    • Hans Buddingh'