VN-bemiddelaar Picco legt zijn functie neer

NEW YORK, 20 JUNI. De plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Italiaan Giandomenico Picco, zal eind juli aftreden.

Dat maakte een woordvoerder van de VN gisteren bekend. De 43-jarige Picco werkte sinds 1973 voor de Verenigde Naties, waar hij diende onder de secretarissen-generaal Waldheim, Perez de Cuellar en Boutros Boutros-Ghali. Hij speelde een belangrijke rol als VN-onderhandelaar in gijzelaffaires. In Libanon slaagde hij erin diverse Westerse gijzelaars vrij te krijgen. Begin deze week was hij opnieuw in Beiroet tijdens de vrijlating van twee Duitsers, de laatste Westerse gijzelaars in Libanon. Picco leidde namens de VN bovendien de onderhandelingen met Irak over een mogelijk hervatting van de olie-export. De woordvoerder van de VN maakte tevens bekend Benon Sevan, de persoonlijke vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali in Afghanistan en Pakistan, zal worden teruggeroepen. Hij zal worden vervangen door Sotirios Mousouris. Volgens onbevstigde berichten zou Sevan van zijn functie zijn ontheven na kritiek op zijn houding ten opzichte van de voormalige Afghaanse president Najibullah die hij op het terrein van de VN in Kaboel asiel verleende. (Reuter)