Vestiging van VN-bureau in Den Haag zeker

DEN HAAG, 20 JUNI. De vestiging in Den Haag van het internationale bureau dat de controle op het chemische wapenverbod gaat controleren, is zeker nu Wenen zich gisteravond als tegenkandidaat heeft teruggetrokken.

De 39 lidstaten van de permanente Conference on Disarmament van de Verenigde Naties had zich gistermorgen in grote meerderheid voor de Nederlandse residentie als zetel voor deze Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons uitgesproken.

Daar de besluitvorming unaniem diende te geschieden, moest Wenen zich terugtrekken. De vertegenwoordigers van de Oostenrijkse regering en de stad Wenen deden dat aan het begin van de avond in Genève. De Oostenrijkse vertegenwoordiger feliciteerde Den Haag met de prestigieuse vestiging, waar een kleine duizend hooggeschoolde medewerkers zullen worden aangenomen. De gemeente Den Haag verwacht daarnaast nog enkele honderden banen aan indirecte werkgelegenheid door de vestiging.

Niet bekend

Een taakgroep onder voorzitterschap van de Haagse wethouder C. Martini, ingesteld door de stad Den Haag en de Nederlandse regering, heeft langer dan een jaar geijverd voor Den Haag als zetel van het chemische wapenbureau. Daarbij kreeg zij steun van een adviesgroep onder voorzitterschap van oud-minister van buitenlandse zaken, Schmelzer. Het eigenlijke lobbywerk werd gedaan door de Haagse vestiging van het Britse raadgevende bureau Dewe Rogerson Europe, onder leiding van diens directeur Europa, tevens oud-directeur van de Atlantische Commissie, R.J. Praaning. Dit bureau heeft ondermeer de privatisering van de Postbank begeleid en vervolgens de fusies met de NMB en de Nationale Nederlanden.