Tweederde meerderheid Ieren voor "Maastricht'

DUBLIN, 20 JUNI. Tweederde van de Ierse kiezers heeft, bij een opkomst van 57 procent, ingestemd met het Verdrag van Maastricht voor verdergaande Europese eenwording. Deze uitslag van het donderdag gehouden referendum, 69 procent voor en 31 procent tegen, is gisteren bekendgemaakt.

De Ierse minister van buitenlandse zaken, David Andrews, noemde de uitslag “een geweldige overwinning voor Ierland”. Premier Albert Reynolds zei opgelucht te zijn dat het Verdrag van Maastricht “is gered”. Opiniepeilingen hadden al een "ja' voor de Europese politieke, economische en monetaire unie voorspeld, maar deze cijfers werden met enige scepsis bekeken, gezien het verrassende "nee' tegen "Maastricht' van een zeer krappe Deense meerderheid, begin deze maand.

Een woordvoerder van het Ierse anti-Maastrichtkamp, de "paraplubeweging' National Platform, noemde de uitslag van het referendum “een overwinning voor de politieke klasse. Als 95 procent van de politici het volk voorschrijft hoe te stemmen, kan de oppositie weinig uitrichten.”

In Brussel en de overige hoofdsteden van de EG-landen is met opluchting gereageerd op de uitslag. De Deense minister van buitenlandse zaken, Uffe Ellemann-Jensen, stuurde een gelukstelegram naar de Ierse regering.