Spanjaard leidt Nederland-Denemarken

ROTTERDAM, 20 JUNI. De Europese voetbalbond (UEFA) heeft de Spanjaard Emilio Soriano Aladren als scheidsrechter aangewezen voor Nederland-Denemarken, de halve finale van het EK die komende maandag in Gothenburg wordt gespeeld. De tweede halve eindstrijd tussen wereldkampioen Duitsland en gastland Zweden wordt morgen in Stockholm geleid door de Italiaan Tullio Lanese. De Zwitser Bruno Galler fluit in de finale, die volgende week vrijdag in Gothenburg wordt afgewerkt.

Voor Nederland-Denemarken heeft de KNVB heeft geen kaarten meer in zijn bezit. Alle 2.500 officieel aan de voetbalbond toegewezen toegangsbewijzen zijn gisteren binnen korte tijd verkocht. In Gothenburg hebben Nederlandse supporters de afgelopen dagen aan de kassa ongeveer 3.000 entreebiljetten gekocht voor de halve finale. Het Nederlands elftal kan maandag rekenen op minimaal 5.000 Oranjefans. De KNVB en de Nederlandse politie-delegatie verwachten evenwel dat 10.000 supporters naar Zweden komen. Enkele duizenden van hen zijn dan aangewezen op de zwarte markt.

Bent Christensen heeft gisteren het trainingskamp van de Deense ploeg in Zweden voor de tweede keer verlaten. De aanvaller is geblesseerd geraakt. Eerder deze week ging hij al een dag naar huis om de geboorte van zijn eerste kind mee te maken. Christensen heeft problemen met de meniscus in de linkerknie. Hij wordt onderzocht in een ziekenhuis in Kopenhagen. Het is vrijwel uitgesloten dat hij nog terug zal keren in Zweden.

In Frankrijk heerst de kater van het EK. Michel Platini overweegt terug te treden als coach van het nationale elftal dat in Zweden een wanprestatie leverde. Het sportdagblad L'Équipe schreef gisteren dat Platini voor 10 juli zal bekendmaken of hij doorgaat met zijn werk. Platini begon als coach in 1988 en speelde sindsdien met zijn ploeg 29 landenwedstrijden, won er zestien en verloor er vijf. De 36-jarige Platini was in Zweden de jongste bondscoach.

Ook de Engelse bondscoach Graham Taylor heeft het moeilijk. Twee dagen na de roemloze aftocht van de nationale ploeg op het EK eist een groot aantal Engelse kranten zijn vertrek. Een vet gedrukte kop in een boulevardblad luidde: "Doe ons een plezier en vertrek'. De spelers worden ook niet gespaard en als "Taylors domkoppen' betiteld. De Daily Mail eist van de Engelse trainer een drastische ombuiging van tactiek en aanpak met het oog op de kwalificatiestrijd voor het WK, waarin Nederland een van de tegenstanders is. Het blad vindt verder dat Gary Lineker, die van volgend jaar in Japan speelt, veel te jong is zijn loopbaan als international af te breken.