Sjevardnadze: Rusland valt ons aan

MOSKOU, 20 JUNI. De Georgische leider, Edoeard Sjevardnadze, beschuldigt Rusland van gewapende interventie in zijn land. Hij kwam met zijn beschuldiging nadat een Russische helikopter een aanval had uitgevoerd in Zuid-Ossetië, waarbij één Georgische soldaat om het leven kwam en twee gewond raakten.

Sjevardnadze, voormalig minister van buitenlandse zaken van de Sovjet-Unie en tegenwoordig voorzitter van de Georgische Staatsraad, deed een beroep op de Verenigde Naties, de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa, de NAVO en de EG “om alle noodzakelijke stappen te zetten om agressie tegen de republiek Georgië te voorkomen”.

Volgens de Georgische minister van defensie, Tengiz Kitovani, vielen drie helikopters met Russische kentekens een politiepost aan bij de Zuidossetische hoofdstad Tschinvali. De helikopters zouden ook aanvallen hebben uitgevoerd op enkele dorpen in het gebied. In Zuid-Ossetië is het al geruime tijd onrustig, omdat de bewoners van dit gebied, dat bij Georgië hoort, aansluiting willen bij Noord-Ossetië dat bij Rusland hoort.

In zijn verklaring zegt Sjevardnadze dat het conflict een steeds omvangrijker karakter krijgt. Volgens de oud-minister “nemen Russische strijdkrachten er openlijk aan deel, wat directe militaire agressie tegen Georgië betekent”.

De voorzitter van het Russische parlement, Roeslan Chasboelatov heeft Georgië opgeroepen tot een wapenstilstand in Zuid-Ossetië en tot stopzetting van de aanvallen op Russen. Hij waarschuwde dat Rusland bereid is zijn burgers te beschermen en wellicht gedwongen kan worden om gehoor te geven aan het verzoek van Zuid-Ossetië om zich bij Rusland te mogen aansluiten. Sjevardnadze noemde Chasboelatovs opmerkingen onheilspellend, maar sprak zijn vertrouwen uit in de Russische president, Boris Jeltsin. De Georgische leider zei te geloven dat Jeltsin “niets van deze daad van agressie wist en deze gekte onmiddellijk zou stoppen zodra hij terugkeert in Moskou”. De Russische president brengt momenteel een bezoek aan Canada.

Russische functionarissen hebben bevestigd dat troepen waarschuwingsschoten hebben afgevuurd op Georgische eenheden, maar ze wezen Sjevardnadze's beschuldiging van een echte aanval van de hand. Volgens de Russische vice-president, Aleksandr Roetskoj zouden twee helikopters waarschuwingsschoten hebben afgevuurd op Georgische tanks om beschietingen van Tschinvali te doen eindigen. “De schoten, afgevuurd door de helikopters, kwamen vijftig tot tachtig meter achter de tanks terecht en veroorzaakten in het geheel geen schade maar dwongen de tanks wel hun beschietingen te staken”, zo citeerde het perbureau ITAR-TASS de vice-president.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich maandag over het verzoek van Georgië om tot de volkerenorganisatie te mogen toetreden. Het advies van de raad gaat daarna naar de Algemene Vergadering. Georgië is de laatste van de voormalige Sovjet-republieken die het lidmaatschap van de VN aanvraagt. De overige nieuwe republieken werden al eerder dit jaar toegelaten. (Reuter)