Rotterdammers bedwingen favoriet Cari Parma voor Europa-Cuptoernooi; Hoofdrol werper De Vries bij Neptunus

ROTTERDAM/BUSSUM, 20 JUNI. Eric de Vries heeft gisteren een van de belangrijkste overwinningen uit zijn honkballoopbaan behaald. Een maand geleden dreigde de werper van Levi's Neptunus wegens tegenvallende prestaties zijn positie als starter te verliezen. In de eerste echte wedstrijd van het Europese Cuptoernooi bedwong de 31-jarige De Vries in Rotterdam Cari Parma, dat al was getipt de opvolger te worden van de Italiaanse bekerhouder Nettuno: 4-0.

De zege volgde op drie dagen verplichte onderdelen, waarin Neptunus en Parma figurerende kampioenen uit andere landen terzijde schoven. Neptunus versloeg de Franse kampioen PUC met 6-2, was met 12-8 te sterk voor de Spaanse titelhouder Viladecans en wees Antwerp Eagles uit België met 7-1 terug. Parma, ranglijstaanvoerder in de Italiaanse competitie, schakelde bovendien zijn lastige landgenoot Nettuno uit. In dat Italiaanse onderonsje bleek met name de kracht van Jack Lazorko. Neptunus kan morgen kennis maken met Lazorko, de voormalige speler uit de Amerikaanse Major League. Hij acteerde bij bij Milwaukee Brewers, Seattle Mariners, Detroit Tigers en California Angels. Maar eerst moeten de Rotterdammers dan vandaag ten koste van Nettuno de finale bereiken.

Een plaats in de eindstrijd - het streven van manager Charles Urbanus - betekent dat er een zware wissel wordt getrokken op de pitchersstaf. Meer dan drie werpers (Erc de Vries, Harry Koster en Jim Terrill) heeft Urbanus niet om de beste Italiaanse honkballers op drie achtereenvolgende dagen in toom te houden. Op de eerste dag werd de verdediging in handen gegeven van De Vries. Dat was een vanzelfsprekende keuze. Geen andere Nederlandse pitcher kan zo toeleven naar een confrontatie met de Azzurri als de Hilversummer. Woedend was hij toen hij bij het EK van vorig jaar door de toenmalige bondscoach Jim Stoeckel de heuvel niet op mocht. In Nettuno moest Nederland - ook zonder starter Harry Koster van Neptunus - toen de titel aan Italië laten.

De Vries wierp de frustratie van zich af. Hij nam geen genoegen met de simpele winst. De 36-voudige international, die vijf keer een EK speelde, was gebeten op een "shut-out'. Die no-runzege werd een feit toen Alberto Gallusi als achtste Italiaan met drie-slag naar de dug-out werd gestuurd. De Vries, na een aantal omwegen sinds 1988 Neptuniaan, stond de tegenstander niet meer dan vier hits toe. Op het werpen van Fulvio Valle kwam de Nederlandse kampioen tot negen geslaagde tikken.

De runs kwamen in de eerste twee slagbeurten tot stand toen Valle al zes keer werd gepasseerd. Patrick Vielvoye noteerde twee uit vier. Wim Martinus hielp De Vries in de openingsfase door tot twee keer toe met een schitterende vangbal een verre klap naar het linksveld onschadelijk te maken.

In de dertigjarige bekergeschiedenis is het Nederlandse clubs slechts vijf keer gelukt de Europa Cup 1 te veroveren. Kinzo Nicols deed dat in 1966, 1974, 1975 en 1990. Voor de Europa Cup 2 deelt Mr. Cocker HCAW de leiding met met bekerhouder Mediolanum Milaan uit Italië. In Bussum versloeg HCAW Tosi Novara, eveneens uit Italië, met 6-4. HCAW won eerder van het Spaanse Elipa Madrid (dinsdag, 14-1), van Leksand uit Zweden (woensdag, 14-3) en donderdag maakte de Noordhollandse ploeg korte metten (11-1) met het Belgische Levi's Brasschaat. HCAW treedt vandaag aan tegen Mediolanum Milaan.