Leden Palestijnse delegatie gaan toch naar Israel

AMMAN, 20 JUNI. De Palestijnse prominenten uit de bezette gebieden die een ontmoeting hadden met PLO-leider Yasser Arafat zullen naar Israel terugkeren, ondanks de aankondiging van de van de Israelische autoriteiten dat zij hen bij aankomst zullen arresteren.

De chef van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie, Haidar Abdel Chafi, verklaarde: “Er kan geen enkele twijfel over bestaan dat we teruggaan.” Hij hekelde de uitspraak van de Israelische minister van politie, Ronnie Milo, die gisteren verklaarde dat Hanan Ashrawi en Faisal Husseini bij aankomst zullen worden aangehouden omdat zij een ontmoeting met PLO-leider Arafat hebben gehad. De Israelische wet verbiedt contacten met de PLO.

Ook de Amerikaanse regering leverde gisteren kritiek op de Palestijnse ontmoeting in Amman. “Bijna vijf weken lang hebben we bewust vermeden commentaar te geven op tal van onderwerpen die verband houden met het Midden-Oosten, waaronder hele belangrijke”, aldus Richard Boucher, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, die zei nu toch een kort commentaar te willen geven: “We hebben herhaaldelijk vastgesteld dat de PLO geen deel uitmaakt van het vredesproces dat we hebben helpen opzetten en we zijn dan ook verontrust door de ontmoeting en we hebben onze zorgen aan de Palestijnen overgebracht.” (AFP, Reuter)