KOMKOMMER MET LAVAS

Dit is een klassieke combinatie, die verdient gememoreerd te worden.

1 komkommer

zout

2 eetlepels olijfolie

drupje citroensap (facultatief)

8 verse lavasblaadjes, fijngesneden

versgemalen zwarte peper

Schil de komkommer met een dunschiller en snijd hem in dunne plakjes (gebruik daarvoor eventueel een mandoline, dunschiller of kaasschaaf). Spreid de plakjes in een ruime schaal, bestrooi ze met zout en laat ze 2 uur (of langer) staan zodat de plakjes veel van hun vocht vrijgeven en slap worden. Spoel de komkommer in een vergiet onder stromend water, laat de plakjes uitlekken en dep ze luchtigjes droog tussen een theedoek. Doe de komkommerplakjes in een schaal, besprenkel ze met de olie, een drupje citroensap (liefhebbers van olijfolie prefereren zonder zuur) en zout en peper naar wens. Strooi de lavas over de komkommer en hussel de salade met twee houten vorkjes luchtigjes om. Direct serveren zodat de lavas niet al te veel verflenst. Het is ook een heerlijke salade om sandwiches mee te maken, de lavas is goed opgewassen tegen het dempend effect van brood op de smaakpapillen.

    • Florine Boucher