Kijkcijfers

In Nederland hebben afgelopen donderdag tien miljoen mensen gekeken naar de tv-uitzending van de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Duitsland.

Dat is een record. Volgens de NOS werd het oude record met één miljoen verbeterd: in 1988 zaten negen miljoen mensen voor de buis toen Oranje en de Sovjet-Unie de finale van het EK voetbal speelden.

De NOS en de Ster gaven AGB Intomart opdracht via aanvullende telefonische enquêtes gedetailleerde cijfers over de uitzending te verzamelen. Gebleken is dat 74 procent van de inwoners van ons land ouder dan zes jaar het sprankelende EK-duel van Oranje heeft gezien. 7,5 Miljoen keken thuis naar de wedstrijd, 1,8 miljoen bij vrienden of bekenden, 400.000 in een café en 300.000 "elders', bijvoorbeeld op het werk. De waardering voor de uitzending was hoog: 8,5. Maar de EK-finale van 1988 haalde een hogere waardering (8,8), net als trouwens de oudejaarsconference van Wim Kan in 1978.