Iers overleg na 20 jaar

LONDEN, 20 JUNI. Hoge Ierse functionarissen hebben gisteren in Londen voor het eerst in bijna twintig jaar weer een ontmoeting gehad met politieke leiders uit Noord-Ierland, onder wie vertegenwoordigers van de protestantse Unionisten.

De ontmoeting, die onder voorzitterschap stond van de vroegere Britse gouverneur-generaal in Australië Sir Ninian Stephen, was bedoeld om een aanzet te geven tot beëindiging van het rechtstreekse Britse bestuur over Ulster. De besprekingen worden als een doorbraak beschouwd, aangezien de protestantse Unionisten zich tot dusver steeds hebben gekeerd tegen Ierse bemoeienis met Noordierse zaken. Behalve door de Unionisten werd aan de besprekingen ook deelgenomen door de nationalistische Sociaal-Democratische en Arbeiderspartij (SDLP) en de gematigde Alliance Party. (Reuter)