Huis zoeken voor gulden per minuut

AMSTERDAM, 20 JUNI. De Perscombinatie plaats geen advertenties meer, de dienst herhuisvesting Amsterdam heeft de zaak “in beraad”, maar raadsman A. Moszkowicz begrijpt niet wat het bezwaar is tegen de methoden van zijn cliënt, de firma SOS-Huisvesting: “Je kan toch gewoon de telefoon op de haak leggen?”

Voor een gulden per minuut kan iedereen die op zeer korte termijn woonruimte zoekt in Amsterdam, via een 06-lijn kennismaken met het aanbod van SOS-Huisvesting. “Hoe u dient te reageren hoort u na deze vijf aanbiedingen”, zegt een inspreker met een Vlaams accent. Zestien minuten - of zestien gulden - later is hij nog maar bij de vierde aanbieding. Tergend traag beschrijft hij kamer voor kamer een gestoffeerde etage bij het Olympisch Stadion. Alleen de keuken kost al anderhalve minuut. Na 27 gulden weet de klant het adres waar hij zijn correspondentie aan kan richten - een postbus bij de firma Mail en More. Weer twee gulden armer wordt hem zelfs de mogelijkheid geboden een boodschap in te spreken.

Bellen met SOS-Huisvesting biedt weinig uitzicht op een woning. Een woordvoerder van de Amsterdamse dienst herhuisvesting: “Die lieden halen gewoon advertenties uit de krant en lezen die zo langzaam mogelijk voor. Als iemand reageert, krijgt hij een verzoek om zich voor 35 gulden in te schrijven. Tegen die tijd zijn de aanbiedingen al vervallen en kan hij opnieuw gaan bellen.” De dienst heeft onlangs een onderzoek verricht naar de praktijken van SOS-Huisvesting. In een gesprek met de raadsman van het bedrijf bleek het niet te gaan om woningbemiddeling, maar om informatiebemiddeling. Daar valt volgens herhuisvesting weinig tegen te ondernemen.

Raadsman A. Moszkowicz van SOS-Huisvesting ziet geen verschil met andere 06-lijnen. “Kent u de woningnood in Amsterdam? Veel mensen geven gaarne 150 gulden uit om aan een woning te komen.” Al moet hij toegeven dat de klant ook na inschrijving geen enkele zekerheid heeft.