Bij Fokker Hoogeveen verdwijnen 230 banen

HOOGEVEEN, 20 JUNI. Bij Fokker Special Products in Hoogeveen verdwijnen 230 van de 700 arbeidsplaatsen. Dit bevestigt districtsbestuurder A. Dahlmans van de Industriebond FNV. De bonden werden vanmorgen door de directie van Fokker ingelicht. Tachtig werknemers met een tijdelijk arbeidscontract en 150 werknemers in vaste dienst verliezen hun baan.

Fokker zegt te moeten reorganiseren door het uitblijven van nieuwe defensieorders. Vijf jaar geleden groeide het aantal arbeidsplaatsen nog van 450 naar 700. Fokker Special Products produceert onder andere shelters (commandocentra), lanceerhouders voor raketten, onderdelen voor de Airbus en de Ariane-raket en vleugeltips voor de Fokker 100. “Vast staat dat de 80 mensen die op contractbasis werken geen nieuw contract krijgen aangeboden. Dat wisten we al. Maar dat de problemen zo groot zouden zijn dat er daarnaast ook 150 mensen met een vast dienstverband uit moeten, is hard aangekomen”, aldus Dahlmans.

De directie van Fokker heeft volgens de FNV-bestuurder toegezegd te proberen ander werk voor de 150 mensen te vinden bij andere Fokker-vestigingen. “Maar die garantie hebben we niet. We vinden dat alles in stelling moet worden gebracht om vervangend werk te vinden, maar ik vrees dat het uitdraait op gedwongen ontslagen.” Het verlies van hoogwaardige arbeidsplaatsen in dit deel van Drenthe betekent volgens Dahlmans een nieuwe slag voor de werkgelegenheid in het gebied. Vorig jaar verdwenen er 340 arbeidsplaatsen door sluiting van de Iglo-fabriek Lucas Aardenberg. Dahlmans vindt dat er mogelijkheden zijn voor de Fokker-vestiging in Hoogeveen om civiel werk voor Fokker Aircraft uit te voeren, bijvoorbeeld het maken van onderdelen voor interieurs van vliegtuigen.