Atleet Reynolds mag van rechter starten in kwalificatiewedstrijd

COLUMBUS, 20 JUNI. De Amerikaanse topatleet Harrie "Butch' Reynolds kan meedoen aan de Olympische kwalificatiewedstrijden die dit weekeinde in New Orleans worden afgewerkt. Rechter Joseph Kinneary gaf de 28-jarige wereldrecordhouder op de 400 meter (43,29) een startbewijs, hoewel diens tweejarige schorsing door de IAAF wegens doping pas op 11 augustus afloopt. Reynolds werd in 1990 betrapt op het gebruik van het spierversterkende middel nandrolon.

Kinneary's oordeel, dat 26 pagina's beslaat, komt er in het kort op neer dat de Amerikaanse atletiekbond (TAC) noch de internationale unie (IAAF) Reynolds het recht kan ontnemen te lopen. Het is de IAAF ook niet toegestaan de atleten die tegen Reynolds in actie komen, besmet te verklaren en uit te sluiten van deelneming aan de Olympische Spelen van Barcelona. De IAAF deed de tegenstanders van Reynolds bij wedstrijden in San Francisco en Holmdel (New Jersey) onlangs in de ban.

Het TAC-bestuur heeft laten weten tegen de rechterlijke uitspraak in beroep te gaan, al kan dat volgens en passage in het vonnis pas over tien dagen worden aangetekend. De bond zit in een lastig parket. Reynolds blijven weigeren is een overtreding van de wet, hem mee laten doen kan meer schorsingen tot gevolg hebben. Bovendien loopt het TAC nu de kans dat Reynolds een eis tot schadevergoeding indient. De atleet schat een kleine miljoen gulden te zijn misgelopen.

IAAF-secretaris Istvan Guylai zei dat het bondsbestuur teleurgesteld was door de beslissing van de rechter in Columbus. “De IAAF beschouwt dit als ondermijning van de regels van een internationale sportbond. Zo'n besluit kan leiden tot chaos. Het gevolg kan ook zijn dat alle Amerikaanse 400-meterlopers voor de Olympische Spelen worden geschorst.”

De IAAF heeft het overigens druk met dit soort zaken. De arbitragecommissie van de wereldatletiekbond buigt zich van 27 tot 29 juni in Londen over de "affaire Krabbe'. De tweevoudig wereldkampioene (100 en 200 meter) en twee clubgenotes worden ervan beschuldigd bij een dopingcontrole in Zuid-Afrika geknoeid te hebben met de urinestalen. Ze werden aanvankelijk door de Duitse atletiekbond (DLV) voor vier jaar geschorst, maar die moest daar later op terugkomen.

Krabbe is niet van de partij bij de Duitse kampioenschappen, die gisteren in München zijn begonnen. Een woordvoerder van haar club uit Neubrandenburg gaf "psycho-vegetatieve problemen' op als reden op voor haar wegblijven. Mochten Krabbe, Grit Breuer, momenteel geblesseerd, en Silke Möller - wel aan de start in München - worden vrijgesproken dan staat voor hun de deur naar Barcelona nog open. “Ze moeten voor 10 juli, wanneer het olympisch comité de ploeg moet opgeven, een prestatie leveren die uitzending naar Barcelona rechtvaardigt”, zei DLV-manager Manfred Steinbach. “We zullen genoeg atletes aanmelden en op het laatste moment weer namen schrappen.”