Wereldbank leent Peru 400 miljoen dollar

WASHINGTON, 19 JUNI. Peru krijgt een lening van 400 miljoen dollar van de Wereldbank. Het is de eerste kredietverstrekking sinds president Alberto Fujimori in april een "coupachtige' actie uitvoerde door het parlement te ontbinden. Het bestuur van de Wereldbank heeft de lening deze week goedgekeurd, zo maakte een woordvoerder gisteren bekend.

Het krediet, met een looptijd van 20 jaar, is bedoeld als ondersteuning van de economische hervormingen die Fujimori wil doorvoeren, vooral in de financiële sector. Voorwaarde voor de kredietverstrekking is wel dat Peru eerst een achterstallige schuld van 900 miljoen dollar aan de Wereldbank aflost.

Deze schuld werd gemaakt door Fujimori's voorgangers. De benoeming van Fujimori, twee jaar geleden, werd verwelkomd in de internationale financiële wereld. Onder zijn voorganger Alan Garcia kende Peru torenhoge inflatiecijfers.

Met hulp van Amerikaanse en Japanse deskundigen, die daartoe een speciale commissie vormden, werd bij het aantreden van Fujimori een begin gemaakt met sanering van de Peruaanse economie. Daarbij lag de nadruk op aflossing van schulden. De buitenlandse hulp kwam op losse schroeven te staan toen Fujimori in april het parlement naar huis stuurde op beschuldiging van incompetentie en corruptie. Internationaal veroorzaakte de president daardoor veel opschudding.

Verwacht wordt dat de Wereldbank het krediet van 400 miljoen dollar aan het einde van dit jaar zal uitbetalen aan Peru. (Reuter)