Toch fusie van energiebedrijven EGD, IJsselmij

ZWOLLE, 19 JUNI. De energiedistributiebedrijven EGD (Groningen en Drenthe) en IJsselmij (Overijssel) zullen waarschijnlijk toch fuseren. In maart waren de fusiebesprekingen afgeketst op een onoverbrugbaar geschil over de verdeling van de zeggenschap in de nieuwe onderneming.

Nu zitten beide bedrijven weer aan tafel en denken volgende week al tot een principe-akkoord te kunnen komen. Woordvoerder H. van der Sligte van de IJsselmij heeft dat vanmorgen bekend gemaakt. De partijen willen nog geen mededelingen doen over de inhoud van het nieuwe akkoord. “Maar we gaan er vanuit dat we er dit keer wel uitkomen”, aldus Van der Sligte.

Het was de Raad van Commissarissen van de IJsselmij die in maart niet akkoord ging met de gelijkwaardige zeggenschap van de twee partijen in de nieuwe onderneming, zoals die door de directies van IJsselmij en EGD al in een principe-akkoord was overeengekomen.

De Raad van Commissarissen van IJsselmij zag door die constructie grote problemen ontstaan bij een eventueel volgende fusie tussen de nieuwe onderneming en de energiedistributiebedrijven van PGEM (Gelderland en Flevoland) en PEB (Friesland). PGEM en PEB zullen per 1 januari 1993 fuseren en hebben een andere basis voor de zeggenschapsverhoudingen gevonden dan IJsselmij en EGD in maart waren overeengekomen. De aandelen worden in een gezamenlijke holding verdeeld op basis van de omvang van de bedrijven, het eigen vermogen, de winst over 1990 en de winstverwachtingen. IJsselmij en PEB hebben wel altijd laten weten zeer geinteresseerd te blijven in de fusie van alle vier distributiebedrijven in Noord en Oost-Nederland. Ook IJsselmij en EGD streven die nog steeds na, aldus woordvoerder Van der Sligte. Dat zij zich niet rechtstreeks tot PGEM en PEB wenden, maar toch eerst zelf willen gaan fuseren houdt daarmee juist verband, zo blijkt. Van der Sligte: “Als één bedrijf hebben we een betere onderhandelingspositie.”