Thailand wil geen eind aan handel met Rode Khmer, kritiseert VN

BANGKOK, 19 JUNI. Een Thaise militaire zegsman heeft vandaag gezegd dat het moeilijk is voor zijn land de handel met de Cambodjaanse Rode Khmer stop te zetten. De vredesmacht van de Verenigde Naties in Cambodja, UNTAC, ziet zich al enige tijd geconfronteerd met Rode-Khmerstrijders die zich niet willen houden aan het vredesakkoord. De VN hebben de Thais daarom gevraagd hun handel met de Rode Khmer te beëindigen.

“Thailand heeft contact met alle Cambodjaanse facties, wanneer we ophouden handel met hen te drijven, moeten we ook met de anderen kappen. En de Cambodjanen hebben de goederen uit Thailand nodig voor dagelijkse consumptie”, aldus Anusorn Krisanaserani, woordvoerder namens het Thaise leger.

De handel tussen Thaise zakenlieden en de Rode Khmer, die hun machtsbases hebben aan de Thais-Cambodjaanse grens, bedraagt naar schatting 12 miljoen gulden per jaar, een fors bedrag voor een guerrillaleger dat tussen de 30.000 en 40.000 man telt. Waarnemers twijfelen aan de uitlating van Anusorn en wijzen op de handel in robijnen die een belangrijk onderdeel uitmaakt van de transacties. Met de opbrengst zou de Rode Khmer wapens en geen voedsel kopen. Thaise militairen zouden zelf ook bij de handel zijn betrokken.

Asunorn beklaagde zich ook over het feit dat de UNTAC-troepen de Thaise soevereiniteit niet respecteren. Volgens de legerwoordvoerder nemen UNTAC-troepen die over land van Thailand naar Cambodja gaan vaak niet de moeite de Thaise autoriteiten op de hoogte te stellen van hun bewegingen. “Sommige VN-militairen nemen niet de internationale regels in acht; daarover hebben we geklaagd bij de VN”, aldus Anusorn.

De Rode Khmer weigert nog steeds deel te nemen aan de uitvoering van de tweede fase van het VN-vredesplan (demobilisatie en ontwapening), die afgelopen zaterdag begon, omdat zich in Cambodja nog steeds een groot aantal Vietnamese militairen zou bevinden. (AP, Reuter)