Schotten wilden EK niet met lege handen verlaten

ROTTERDAM, 19 JUNI. De Schotse bondscoach Andy Roxburgh noemde enkele van zijn spelers na de 3-0 zege op het GOS “supermensen”. Hij zei dat de Schotten de smeekbede van Berti Vogts aan hun adres om nog een keer goed hun best te doen niet nodig hadden gehad. Roxburgh: “Het was heel belangrijk dat we niet met lege handen Zweden zouden verlaten. Daar was iedereen van doordrongen.”

Roxburgh herinnerde nog eens aan het feit dat Schotland de pech had gehad dat het in de groep zat met én de Europees kampioen én de wereldkampioen. “Slechter kon dus niet.” Volgens de 48-jarige Roxburgh, sinds 1976 in dienst van de Schotse voetbalbond, konden zijn spelers na de zege op het GOS met opgeheven hoofden naar huis. “Ik kan nu toch een beetje trots zijn op mijn jongens. Ze mogen nu gaan feesten. Thuis heeft men gezien dat we toch kunnen scoren.”

Zelfs Brian McClair scoorde. Hij is een succesvol aanvaller van Manchester United, maar voor de nationale ploeg had hij nog geen doelpunt gemaakt. In zijn 26ste interland was het eindelijk zo ver. “Maar wel met hulp”, gaf McClair zelf na afloop lachend toe. Zijn schot werd namelijk van richting veranderd door Zjadadse. “Scoren voor Schotland was bijna een obsessie voor mij geworden.”

Zijn doelpunt in de zeventiende minuut betekende 2-0. Al na zes minuten waren de Schotten via een knap afstandschot van McStay op voorsprong gekomen. De derde treffer viel vlak voor tijd. McAllister benutte een strafschop. Invaller Nevin was neergehaald door Zjadadse.

Het GOS schrok duidelijk van de stormachtige start van de Schotten en kwam niet meer over de klap heen. De omschakeling van verdediging naar aanval kostte enige tijd. De opbouw was te traag en te omzichtig waardoor de Schotse afweer vrij gemakkelijk overeind bleef. Spelmaker Dobrovolski kreeg nauwelijks ruimte om zijn ploeggenoten te bedienen. Het GOS kreeg wel een paar mogelijkheden, maar het echte geloof in eigen kunnen ontbrak. De ontgoochelde bondscoach Anatoli Bisjovets spaarde zijn spelers niet. “We hebben Schotland nauwelijks enige tegenstand geboden. Vooral in aanvallend opzicht ging er veel fout. Ik denk dat mijn spelers fysiek nog niet hersteld waren van de eerste twee wedstrijden.” Als klein excuus kon gelden dat Bisjovets gisteravond drie basisspelers miste, Sjalimov, Kolivanov en Tsveiba.

Het was een triest einde van het oude Sovjet-team. Sovjet-Unie was één van de succesvolste landen in de EK-historie. Het won het eerste toernooi in 1960 en eindigde als tweede in '64, '72 en '88. Dynamo Kiev was lange tijd de club die centraal stond in de nationale ploeg. Topspelers als Belanov, Rats en Zavarov maakten daar deel van uit. Dynamo won in 1986 de Europa Cup voor bekerwinnaars. Tegenwoordig zijn de voormalige Sovjet-talenten over heel Europa uitgezworven. “Ik weet alleen dat mijn contract is afgelopen”, blikte bondscoach Bisjovets vooruit. “We moeten afwachten wat de FIFA en UEFA met ons wil doen.”

“Ze”, doelde de Schotse captain Richard Gough op de GOS-spelers, “dachten dat even twee punten konden halen. Maar dat was onze eer te na. Bisjovets had voor het toernooi wat vervelende dingen over ons gezegd. Dat waren we niet vergeten. Berti Vogts mag ons dankbaar zijn.” Vogts vergat de Schotten na afloop van Nederland-Duitsland ook niet te bedanken. Hij zei opgelucht te zijn geweest toen hij hoorde dat Schotland in Norrköping een voorsprong van 2-0 had genomen. “Op dat moment wisten we dat we ook in het geval van een nederlaag tegen Nederland de halve finale zouden bereiken.”

Foto: Het einde van het GOS-team. Aanvaller Sergei Joeran verbijt zijn teleurstelling. (Foto Reuter)