Rollenspel VHS op jaarvergadering naar apotheose

UTRECHT, 19 JUNI. Voor vastgoedfonds VHS was vandaag de apotheose van een voorstelling van meer dan een jaar kommer en kwel. In de Utrechtse jaarbeurs is vanochtend op de algemene aandeelhoudersvergadering president-commissaris mr R.G.F. Meier Mattern afgetreden. Hij werd door het zittende bestuur gezien als de kwade genius achter VHS.

In ruil voor zijn aftreden zal het bestuur overwegen makelaar H. Mens op te nemen in de raad van commissarissen. Vorig jaar had Meier Mattern zich een plaatsje in de raad veroverd door via maatschappij R & R een meerderheid van de aandelen te kopen. Volgens Reinout Meier Mattern maakte hij toen de fout door zijn oude kammeraadje Gregor Witteveen te vragen het fonds te leiden.

Witteveen zegt bij zijn aantreden als directeur ontdekt te hebben dat Reinout in verkeerde milieus verzeild geraakt was. De eigenlijke machthebber van R & R, die vanmorgen ook als woordvoerder optrad, is volgens hem Robert Doorn. De op borgtocht door de Zwitserse justitie vrijgelaten Doorn werd bekend door het witwassen van geld met zijn Zwitserse vennootschap en in nog verder verleden was mede-initiator van een staatsgreep op een eiland in de Stille Oceaan om daar een libertijnse staat te vestigen. Robert Doorn voerde vanmorgen het woord voor Meier Mattern die zei zijn stem kwijt te zijn. Doordat Meier Mattern door een meerderheid van de aandeelhouders dreigde te worden ontslagen koos Doorn eieren voor zijn geld en besloot Meier Mattern te laten aftreden.

R & R zou het beursfonds willen gebruiken om pakketten slecht onroerend goed tegen te hoge prijzen in te brengen, zo meent de directie. Sindsdien de ruzie tussen de twee in de zomer van 1991 is bij VHS alles ingezet: de Ondernemingskamer heeft een enquete aangekondigd, de Economische Controle Dienst heeft een onderzoek gedaan, de Nederlandsche Bank heeft stille curatoren geplaatst en in december werd uitstel van betaling aangevraagd.

Tevergeefs probeerde Meier Mattern in december de directie te ontslaan. Woedend was Meier Mattern op de Verening van Effectenbezitters dat die meewerkte aan zijn ontslag. Hij zei vanmorgen het goede voor de vennootschap te willen en toch te willen opstappen. In een brief aan de vereniging zegt hij dat de vereniging van zijn doelstelling is afgestapt, omdat niet hij maar Witteveen de aandeelhouders benadeelt. Kennelijk was hij vanmorgen van mening veranderd en besloot toch op te stappen.

Veel beleggers hielden er rekening mee dat de aandeelhoudersvergadering zou worden afgelast. Het water is VHS zo aan de lippen gestegen dat het fonds vlak voor de vergadering failliet zou gaan. Bewindvoerder mr. A.L. Leuftink zei vanmorgen dat geen direct faillissement voor VHS dreigt. Met vier partijen wordt gepraat over overname van VHS.

Tot begin dit jaar hield R & R van Meier Mattern vol de grootaandeelhouder te zijn. R & R meldde dit ook aan de Stichting Toezicht Effectenverkeer in het kader van de Wet Melding Zeggenschap. De stichting zoekt nu echter al een tijd naar de aandelen. Een aantal vennootschappen van R & R zijn de laatste tijd failliet verklaard en steeds bleek dat het pakket aandelen VHS zoek was. Aanvankelijk bestond de indruk dat R & R snel het pakket VHS heeft doorgesluisd naar derden. Volgens Meier Mattern heeft een zekere J. Goozen inmiddels een pakket van dertig procent. Zegsman Doorn verklaarde vanmorgen dat R & R geen aandelen VHS meer bezit.