Potvis buiten dienst gesteld door marine

DEN HELDER, 19 JUNI. De onderzeedienst van de Koninklijke Marine heeft gisteren de onderzeeboot hr.ms. Potvis buiten dienst gesteld. De Potvis was de laatste in de "driecylinderklasse'; zo genoemd omdat de boot is opgebouwd uit drie boven elkaar liggende buizen. De Potvis, in 1965 door Wilton Fijenoord opgeleverd, wordt vervangen door een boot uit de Walrus-klasse.

De "driecylinders' worden niet uit de vaart gehaald wegens technische tekortkomingen of mankementen, zegt J. Wijbrands, de laatste commandant van de Potvis. “Op de Potvis is een bemanning van 71 mensen nodig. Dat is niet meer van deze tijd.”

Voor de officiële uitdienststelling richt Wijbrands zich nog eén keer tot de Potvis: “Meisje, bedankt voor alles, wij zullen je nooit vergeten.” Onder tromgeroffel strijken twee matrozen de vlag van de Potvis.

Commandant J. Spoelstra, die van 1971 tot 1977 met de Potvis voer, zegt met plezier terug te kijken op het “continu kamperen” aan boord van de Potvis in het “potlodenbakje officieren”, zoals de boven elkaar gelegen hutten van de staf werden genoemd.

De Potvis is gekocht door de werf RDM, die de onderzeeboot wil gebruiken als proefopstelling.

Foto: De Potvis gisteren in Den Helder bij de uitdienststelling. (Foto NRC Handelsblad/ Chris de Jongh)